Земеделският министър прогнозира поевтиняване на месото в началото на есента.

...
Земеделският министър прогнозира поевтиняване на месото в началото на есента.
Коментари Харесай

По-евтино месо наесен, прогнозира земеделският министър

Земеделският министър предвижда поевтиняване на месото при започване на есента. Това стана след края на днешния Консултативен съвет по месото.

" По принцип всяко лято цените на месото скачат, сподели министърът в отговор на въпрос за какво през последните месеци свинското месо е поскъпнало със 7,5 на 100, по данни на платформата на икономическото министерство за информация за пазара на храни. В случая далавера е изключена ", съобщи Вътев пред публицисти, представен от Българска телеграфна агенция.

Сред аргументите за този растеж министърът посочи по-високите разноски за развъждане на животните в свинефермите и добави, че се чака през есента цените да се намалят. Освен това Вътев подсети за променената обстановка, обвързвана с войната в Украйна, наслагването на резултатите от коронавирус рецесията, растежа на цените на горивата, тока и фуражите. Няма нищо изненадващо и спекулативно, сподели.

Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България означи, че при производството на животни постоянно има последваща взаимозависимост от резултатите на цените на фуражите. Той подсети, че предходната година поради войната имаше " рекордно високи цени на зърната и респективно на фуражните съставни елементи ".

По думите му при такава обстановка доста стопани, освен в България, само че и в цяла Европа, са ликвидирали доста животни, а това от своя страна води до дефицит на пазара и повишаване на цените. Около година по-късно значително консумираме този резултат на махалото, заключи Илиев.

По думите му сега стопаните стартират да залагат повече животни и може би след към една година ще има противоположен резултат, което е постоянна цикличност в този бизнес.

Илиев също бе безапелационен, че не може да става въпрос за далавера, тъй като българският пазар е отворен, подвластен от протичащото се в Европа, откъдето внасяме огромна част от свинското месо. Той цитира последни данни на Министерството на земеделието и храните, съгласно които към 60 на 100 е вносът на свинско, а останалото е българско произвеждане. При птичето месо разпределението е към петдесет на петдесет на 100.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР