Земеделският министър Кирил Вътев отиде при зърнарите, те му поискаха

...
Земеделският министър Кирил Вътев отиде при зърнарите, те му поискаха
Коментари Харесай

Вътев при зърнарите, те му поискаха оставката

Земеделският министър Кирил Вътев отиде при зърнарите, те му желаеха оставката. Той отиде да беседва с протестиращите производители против вноса на зърно от Украйна. Те обаче го посрещнаха с крясъци “оставка ”.

“Имате пет претенции, отправени от всички вас. Решенията, които са вероятни незабавно, са взети. Относно удължение възбраната за импорт на украински артикули – има един месец, в който би трябвало дружно да определим настояванията си за количествата, които да допуснем ”, съобщи Вътев.

Той добави, че са обезпечени 150 млн. помощ за производителите, а други 63 млн. ще отидат за нотификация след утвърждение от Министерския съвет в сряда.

Вътев изясни, че не е професионален политик, само че доста добре познава проблемите от 30 години.

Идвам от полето с тях. Въпросът е по какъв начин ще ги решим. От войната насам се трансформираха ужасно доста неща. Ние сме най-близо до нея и сме едни от най-потърпевшите, дружно с още четири фронтови страни. С голямо почитание се отнасям към вашия обективен митинг – всеки се бори да създава и да получи заслуженото, сподели земеделският министър.

Вътев изясни, че нито едно от решенията не допускат мигновен резултат. Министърът помоли протестиращите за диалогичност.

“По помощта de minimis има излишък, който се създава, с цел да може да бъде пуснато и да бъдат платени парите след подаване на заявки. Всички министър председатели на погранични страни, в това число Денков, водят договаряния с министър-председателя на Украйна ”, изясни Вътев.

Земеделците упорстват за въвеждане на възбрана за импорт от Украйна на редица артикули, измежду които слънчоглед, пшеница и рапица.

Змеделски производители дойдоха през вчерашния ден на митинг в София. Протестите не престават и през днешния ден.

Всички имаме заеми, предходната година ги взехме. А в този момент никой не ни търси да продадем зърното, жалваха се протесиращите пред SafeNews.

Според тях дотациите в Гърция и Франция са двойно и тройно по-високи.

Ние не сме конкурентно способни. В момента се вкарва изсъхнало мляко против 50 лв., обясниха животновъди.

Кирил Петков желае да яде мляко и месо. Да пристигна да види по какъв начин се гледат животни, приканиха протестиарщите.

Ако желаеме да сме сиромаси, да чакаме единствено помощи от Европа. А който работи може да си купи кола, къща, изясняват още от сектора.

Недоволните желаят възбрана за импорт на нерафинирано олио

Земеделци блокират страната и поради вноса на пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни артикули. Те са недоволни от това, че у нас влизат и живи животни, мед и пчелни артикули.

Протестиращите желаят завишаване на контрола на произхода, качеството и сигурността на вноса на селскостопански артикули в страната.

Браншът иска погашение на обезщетения

Земеделците блокират страната с искане тези пари да бъдат платени до края на месеца, освен това в цялостен размер. Средствата са произвеждане в резултат на войната в Украйна. Те упорстват и за отпадане на тавана на помощта.

Секторът има искане и за неотложно погашение на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи. Недоволството е и за обезпечаване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи.

Сред претенции са пари за нови държавни помощи за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн. Средства желаят и животновъдите и производителите на пчелен мед.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР