Земеделските стопани в Добричкия регион очакват от 150 до 400

...
Земеделските стопани в Добричкия регион очакват от 150 до 400
Коментари Харесай

В Добричко очакват между 150-400 килограма пшеница от декар

Земеделските стопани в Добричкия район чакат от 150 до 400 кг пшеница от декар, заяви за Българска телеграфна агенция ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова преди началото на жътвата. По думите ѝ прибирането на хлебната просвета в крайморските общини Шабла и Каварна, където посевите най-вече пострадаха от сушата, ще стартира до десетина дни, а в цялата област - при започване на юли.

Край морето към този момент прибират ечемика, който е по-устойчива просвета на суша и заболявания, и междинният рандеман е към 150 кг, тъй че пшеничените масиви там няма да дадат повече, сподели ръководителят на браншовата организация. По думите ѝ в плодородните години реколтата от ечемик доближава 500-600 кг от декар.

Радостина Жекова разяснява, че пшеницата се е избавила от полягане в падналите в последните дни дъждове в Добричкия район, защото не е могла да израсте и е останала ниска. Със сигурност обаче в региони, където за ден паднаха по 40 литра на квадратен метър, ще има наводнени полета и в калните наноси комбайните няма да могат да влязат. След последните превалявания в почвения пласт сред 10-25 сантиметра, който до неотдавна беше изцяло изсъхнал, влагата към този момент е 87 на 100 от нужното и запасите са положителни за пролетните култури, добави ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР