Земеделските стопани у нас ще имат възможност да кандидатстват по

...
Земеделските стопани у нас ще имат възможност да кандидатстват по
Коментари Харесай

Земеделските стопани могат да кандидатстват по помощта за напояване от 21 август

Земеделските стопани у нас ще имат опция да аплайват по схемата за помощта за напояване в интервала сред 21 август и 2 октомври тази година, оповестиха от Министерството на земеделието и храните. 

Заявленията за подкрепяне по пример , генерирани от Интегрираната система за администриране и надзор /ИСАК/,  ще се одобряват в Областната дирекция  на Държавен фонд /ДФ/ ”Земеделие ”, отдел „ Прилагане на схеми и ограничения за подкрепяне ” /ПСМП/ по непрекъснат адрес на физическото лице и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице. Утвърденият от Управителния съвет на Държавен фонд „ Земеделие “ бюджет по схемата е в размер на 16 млн. лв. .

С държавната помощ ще се компенсират до 80% от направените разноски за напояване, на база предоставена информация от доставчика на услугата за осъществените заплащания по подписаните контракти през тази година.

Целта на помощта е поддръжка за аграрни стопани, отглеждащи аграрни култури , които по технология на произвеждане изискват напояване .   

В период до 30 октомври доставчикът на услугата „ Доставяне на вода за напояване “ дава информация на Държавна фирма „ Земеделие “ самостоятелно за всеки аграрни собственик, сключил контракт с него и заплатил фактурата/фактурите за услугата снабдяване на вода за напояване, с посочен размер на осъщественото заплащане.

До 30 ноември Държавна фирма „ Земеделие “ ще изплати финансовата поддръжка на допустимите претенденти след осъществяване на всички административни инспекции, в това число и самостоятелни данни за заплащанията за напояване от всеки аграрни собственик, предоставени от доставчика на услугата „ Доставяне на вода за напояване “.

Максималният интензитет на помощта е до 250 000 евро (488 957,50 лева.) на дружество с активност в първичното произвеждане на селскостопански артикули. За задачата помощта се натрупва в границите на оптималния интензитет с други краткотрайни ограничения за държавна помощ: „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “, прилагана през 2022 година и „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “, прилагана през 2023 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР