Земеделските стопани разполагат само с още 4 работни дни, за

...
Земеделските стопани разполагат само с още 4 работни дни, за
Коментари Харесай

До края на седмицата земеделците могат да поискат компенсации заради войната в Украйна

Земеделските стопани разполагат единствено с още 4 работни дни, с цел да аплайват за обезщетения поради войната в Украйна, напомнят от Държавен фонд Земеделие.

До 13 април 2023 година земеделските стопани могат да аплайват по схемата „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “. Бюджетът по помощта е в размер на 213 млн. лева.

Той се разпределя в следните посоки:

   • Едри и дребни преживни животни, коне, и пчелни фамилии – 102 млн. лева.;

   • Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан и пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн – 111 млн. лева.

Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) напомня, че за облекчение на бенефициерите документи за подкрепяне се одобряват в общинските служби по земеделие. Стопаните следва да подават заявките си по непрекъснат адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице.

Финансовата поддръжка ще бъде изплатена до 28 април 2023 г.

Максималният размер на финансовата помощ е до 250 000 евро (488 975,50 лева.) на дружество, чиято активност е в бранша на първичното произвеждане на селскостопански артикули. При определянето му ще се регистрира и подпомагането, което претендентът е получил по същата скица през 2022 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР