Земеделски стопани до 40 години ще могат да кандидатстват за

...
Земеделски стопани до 40 години ще могат да кандидатстват за
Коментари Харесай

Проектозакон ще намалява възрастта на фермерите в България

Земеделски стопани до 40 години ще могат да аплайват за свободни аграрни земи от Държавния аграрен фонд. Това планува новият Закон за земеделските земи, оповестен за публично разискване, заяви Министерството на земеделието.

По този метод се дава опция на младите фермери да основават нови стопанства или да разширят съществуващите и по този начин да се отговори на упоритостта на Европейски Съюз за смяна на възрастовата конструкция на заетите в земеделието.

В законопроекта са обединени Законът за собствеността и използването на земеделските земи, Законът за запазване на земеделските земи, Законът за арендата в земеделието и Законът за запазване на селскостопанското имущество.

Променен е срокът при отдаването на земеделските земи от държавния аграрен фонд чартърен или аренда,чрез осъществяване на тръжна процедура. Министърът на земеделието ще издава заповед за разкриване на търга за идната стопанска година до 15 февруари на настоящата календарна година, а не както до момента до 31 март.

В процедурата по систематизиране на общинските и държавни пасища, мери и ливади е планувано съответните общински и държавни комисии да разпределят в съществуващата поредност първо парцели от двата фонда в землището, където е регистриран животновъдният обект на претендента. След това ще се разпределят парцели от общинския и държавния фонд в прилежащи землища.

Предвидена е нова процедура, която дава опция за смяна на предназначението на неземеделска земя в земеделска, възоснова на заявление на притежателя до Комисията за земеделските земи, като за процедурата няма да се заплаща такса.

С цел понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса е направено изменение, обвързвано със периодите за годност на решението за смяна на предназначението на земеделските земи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР