Земеделски производители ще блокират АМ Струма“ до Симитли утре в

...
Земеделски производители ще блокират АМ Струма“ до Симитли утре в
Коментари Харесай

Утре! Земеделци блокират АМ „Струма“ край Симитли

Земеделски производители ще блокират Автомагистрала „ Струма “ до Симитли на следващия ден в 11 часа.

Те са недоволни от Стратегическия проект за земеделието за идващия програмен интервал.

„ Почти всичко, което ни касае, е проблематично “, съобщи пред БНР Иван Чалъков от Съюза на животновъдите в България. Той укори Министерството на земеделието в нарушени периоди преди изпращането на проекта в Брюксел и в корист с власт.

Според земеделците проектът може да се върне и да се преработи.

Ставките са доста занижени, в същото време се дават 30 милиона евро повече за консултантски услуги, акцентира Чалъков и попита „ кого ще консултираме след 2-3 години.

Няма никакви причини за занижените ставки, безапелационен е той.

„ Никой не ни взе под внимание. (…) Числата се появиха в последния момент„, посочи Чалъков и разясни, че това е станало след „ огромни разправии “ в тематичните работни групи.

„ Всеки се крие, подвига плещи и споделя, че не знае. Лошо е, че всичко се крие от нас, злоупотребява се с власт. Директори на дирекциите крият тези неща„, разяснява Иван Чалъков в предаването „ Преди всички “.

Животновъдите са известили и Европейска комисия за несъгласието си със Стратегическия проект.

„ От еврокомисията бяха върнали отговор, че от нас, от министерството зависи дали имат предпочитание да се промени проектът. Те бързаха предходната седмица да го изпратят. Ние не бяхме съгласни с това. “

Относно изказвания на министъра на земеделието, че проектът не може да бъде върнат, Чалъков уточни:

„ Пълни измислици. Не знам дали министъра го лъжат или той се пробва да лъже в ефир. Планът, в случай че се върне, ще продължаваме по предходния интервал, както са били схемите за кандидатстване. “

Иван Чалъков дефинира още като „ парадокс “ разновидността проектът да бъде утвърден в настоящия му тип, а по-късно да се вършат известия, с които да се желае одобрение на промени.

„ Не ни устройва. Това е единствено прахуляк в очите на хората. “

Вътрешните корекции пък ще скарат браншовете, счита той. По думите му тези корекции „ ще ощетят едни хора за сметка на други “.

Това, че има браншови организации, които не подписаха протестното писмо до институциите за противоречие с проекта, Чалъков пояснява по този начин:

„ Може би има хора, които вървят и си шушукат в министерството. Тези хора по тази причина не са съгласни. То е една организация. “

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР