Земеделски производители от пернишкото село Владимир се оплакват от натиск

...
Земеделски производители от пернишкото село Владимир се оплакват от натиск
Коментари Харесай

Дребни земеделци се оплакват от натиск от бизнесмени и институции

Земеделски производители от пернишкото село Владимир се оплакват от напън от по-едри предприемачи и институции към този момент 9 месеца.

Семейство Агайн са дребни производители от селото. С контракти за наем и със лични земи имат към 500 дка в землището на селото. Искат да ги обработват сами отвън кооператива с най-големия аграрни производител в покрайнината – уважавания пернишки предприемач Георги Милев.

Миналата година Агайн и синът му се възползват от смяната в закона и декларират посредством документи в общинската земеделска работа, че не желаят да вземат участие в кооператива, а да употребяват земите си в действителните им граници.

Агайн твърди, че към 35 имота от полагащите им се 70 са безогледно засети от компаниите на пернишкия предприемач.

„ Влязоха, изораха си нашите парцели. Имаше и закани от рода на „ ще се срещнем в полето, в случай че смеете – сейте нивите”, споделя фамилията.

Георги Милев, притежател на земеделските компании – монополисти е ръководител на локалната конструкция на КРИБ в Перник. Занимава се с нефт, въглища, локалната болница, само че и със земеделие. Има фабрика за преправка на зеленчуци за 8 млн. лева в с. Долна Диканя. През 2015 година е разгласен за „ Мистър Икономика” в категория „ Земеделие и хранително-вкусова промишленост”.

За казуса са сезирани редица служби – общинската работа по земеделие в град Радомир, регионалната над нея, кметът на града, прокуратурата в Радомир и Перник, основният прокурор, Министерство на вътрешните работи и Министерство на земеделието и храните, регионалният шеф на Перник, както и полицията.

Вече 9 месеца семейство Агайн чакат да влязат в земите си, пишейки до тези институции. „ Те обаче единствено гледат в земята и споделят „ Не е наша работа, не ни забърквайте, не е наша работа. Където и да вървим ни се основава възприятието че ние сме отговорни, ние сме заграбили, а не че ние сме потърпевшите”, изяснява Агайн.

Бизнесменът Георги Милев е безапелационен, че не е в нарушаване. „ Няма институция, която да не е осведомена с този случай и няма институция, на която да не съм дал отговор, че в България има закони, които би трябвало да се съблюдават. За това са и инспекциите, които ми вършат. Когато се дефинира неговата територия – има поддържаща компания. Нивата е засята е предходната година. И в този момент прибираме си реколтата и му го оставяме. Къде е драмата тука?”, разяснява той пред bTV.

Последната инспекция още веднъж открива неправда – земите на Агайн за засети от компанията „ Петрол – Драгичево”. Юлия Райнова, основен специалист към общинска работа „ Земеделие” – Радомир споделя, че на терен службата не може да следи кой обработва земите.

Арбитър в такива разногласия е кметът на общината, а след инспекция от администрацията на националния омбудсман предлагат на градоначалника в Радомир да си свърши работата. „ Да се упражнят пълномощията от административня орган, от кмета на общината, че би трябвало служебно да се откри има ли непозволено ползване”, разяснява основен специалист Станка Куртева.

Вместо това обаче кметът желае пълномощни от притежателите на парцели на Агайн, макар, че би трябвало да изиска тази информация по длъжностен път от земеделските служби.

По телефона кметът Пламен Алексиев изясни, че е в отпуск и затвори, а заместникът му отхвърли да разяснява тематиката. Оказа се обаче, че Община Радомир не е осигурила на дребните земеделци и път до нивите им през тези на съперниците им, както е редно по закон.

Оказва се, че казусът не е изолиран случай – 18 сходни се преглеждат от омбудсмана. Това обаче са единствено тези, които не са стигнали до съд.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР