Земеделски организации - на спешна среща в ресорното министерство заради

...
Земеделски организации - на спешна среща в ресорното министерство заради
Коментари Харесай

Какви отговори получиха земеделците на срещата с ресорния министър

Земеделски организации - на незабавна среща в отрасловото министерство поради забавянето на по този начин наречената „ украинска помощ ” и оповестената протестна подготвеност. Тази заран стана ясно, че държавното управление отпуска 200 милиона лв.. Но фермерите упорстват да получат цялостния размер на обещаното – 325 млн. лв., оповестява Нова тв.

Днешната среща не даде развръзка на обстановката, само че въпреки всичко бяха получени някакви отговори.

Земеделците упорстваха да схванат за какво едвам в петък е взето решението на Министерски съвет за 200 милиона, откакто крайният период, в който парите трябваше да бъдат изплатени, беше 30 септември. Освен това земеделците желаеха да схванат за какво става въпрос за по-малко пари от обещаното им.

На срещата отрасловият министър Георги Тахов им е заречен, че останалите 125 милиона ще им бъдат изплатени към ноември.

Тъй като на срещата не е участвал финансовият министър Людмила Петкова, земеделците остават скептични.

Земеделските производители отидоха на срещата с ясно искане - да получат цялостната сума от 325 млн. лв., а освен 200 милиона. Искат и отговори - за какво средствата са били забавени.

„ Ние от прессъобщението разбрахме, че са били утвърдени, не са ни известявали ”, съобщи Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Двучасовите договаряния не доведоха до изрично решение за анулация на протестната подготвеност, само че дадоха отговори за забавянето.

„ Краткият отговор е: „ Нямаме финансова опция ”. Ако е имало опция, щяло да стане. Няма потребност да го вършат в прав текст. Имаше задоволително време един месец да известят, че парите няма да дойдат ”, съобщи Илия Проданов.

По думите на земеделците, Георги Тахов като министър е дал гаранция, че останалите 125 млн. ще се изплатят през ноември. Но поради отсъствието на финансовия министър Людмила Петкова, те остават скептични.

„ Задължителна среща с МФ, няма по какъв начин да разясняваме дейности, без глоба на МФ, да не приказваме, че ще желаеме и глоба на министър ръководителя. Очакваме среща в границите на идващите дни ”, съобщи Симеон Караколев, от Националната овцевъдна асоциация.

След това ще се търси общо решение.

„ Ако те кажат, че „ карт бланш ” няма, митингите може да стартират и на следващия ден. Днес имахме „ карт бланш ” да желаеме цялата сума и да чуем доводите ”, съобщи Илия Проданов.

„ В случая това, което имаме, решение на УС на Държавен фонд за 200 милиона лв., само че нямаме нито една ясна гаранция по кое време ще бъде изплатено втори транш на „ украинската помощ ”, съобщи Караколев.  

В момента финансовият министър Людмила Петкова е в Брюксел и земеделците чакат покана за среща, откакто се върне в България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР