Земеделската наука трябва активно да представя постиженията си. Това каза

...
Земеделската наука трябва активно да представя постиженията си. Това каза
Коментари Харесай

Министър Вътев: Земеделската наука трябва активно да представя постиженията си

Земеделската просвета би трябвало интензивно да показва достиженията си. Това сподели министърът на земеделието и храните по време на първото съвещание на Консултативния теоретичен съвет към министъра на земеделието и храните, което се организира в Министерство на земеделието и храните. Участниците в съвещанието разискаха редица тематики, измежду които актуализирането на агроекологичното райониране на страната, хидромелиорациите, ускореното въвеждане на достиженията на земеделската просвета в практиката и финансирането на научните проучвания.

„ Целта на основаването на Консултативния съвет е ползотворното съдействие и нуждата от трайна връзка сред науката и практиката. Благодарение на научните достижения можем да използваме вярно естествените запаси “, сподели министър Вътев.

Сред главните задания на Консултативния съвет той уточни актуализирането на районирането на страната по климатично-почвени условия, за развъждането на най-подходящите култури и сортове, повишение на продуктивността в отглеждането на животни в следствие от селекцията, активизирането на работата в институтите на Селскостопанска академия и селскостопанските гимназии, решения за стабилно развиване на земеделието и лесовъдния бранш.

Министър Вътев акцентира, че обществото чака решения на чувствителни въпроси, като даде образец с тематиката за новите геномни техники. В тази връзка той осведоми, че Министерство на земеделието и храните чака навреме мнения от научната общественост по тази тематика.

Председателят на Селскостопанска академия проф. доктор Виолета Божанова сподели, че основаването на Консултативния съвет е градивна концепция, която би трябвало да се трансформира в работеща платформа и да насочи фокуса на публичното внимание към смисъла на научните проучвания.

Акад. Атанас Атанасов съобщи, че Консултативният съвет би трябвало да предприеме изпреварващи дейности във връзка с належащите проблеми пред земеделските производители и това да бъде отразено в програмата му. Той посочи какъв брой е значимо да бъдат поставяни въпроси като навлизането на дигитализацията, изкуствения разсъдък и опциите на нанотехнологиите за развиването на актуалното земеделие.

В съвещанието участваха още заместник-министрите на земеделието и храните Таня Георгиева, Александър Йоцев, Мирослав Маринов и Георги Тошев.



Членове на Консултативния съвет са: съветникът на министъра на земеделието и храните проф. Кольо Динков, ръководителят на Селскостопанска академия проф. доктор Виолета Божанова, проф. дсн Живко Кръстанов от Институт по земеделие - Стара Загора, шефът на Агробиоинститут – София проф. дн Иван Атанасов, шефът на Института по гората към Българска академия на науките член кор. дн Георги Георгиев, шефът на Института по физиология на растенията и генетика към Българска академия на науките проф. доктор Валя Василева, преподавателят в Лесотехническия университет проф. доктор Иван Палигоров, деканът на Хидротехническия факултет в УАСГ доцент доктор инж. Петър Филков, проф. Димитър Домозетов, шефът на Института по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията „ Н. Пушкаров “ проф. дн Ирена Атанасова, шефът на Института по зарзаватчийство в Пловдив проф. дн Стефан Гандев и държавният специалист в Министерство на земеделието и храните доктор Ивелин Ризов.

 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР