Зелка или пуйка? По стара българска традиция ние си тачим

...
Зелка или пуйка? По стара българска традиция ние си тачим
Коментари Харесай

„Златно“ зеле слагаме по бидоните тази зима

Зелка или пуйка?

По остаряла българска традиция ние си тачим киселото зеле за коледните сармички или за туршийката за ракийката. Тази година обаче май ще се наложи да се поограничим. В противоположен случай зелката ще ни излезе толкоз скъпа, солкото и пуйката.

Според данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите предходната година по същото време кг зеле се е търгувало към 0,60 лева Към днешна дата цената на едро е скочила до близо лев, т.е. двойно.

Защо повишаването е шоково?

Зелепроизводител споделя, че не помни за късното зеле да е имало такава цена до момента. Той напомня, че единствено преди няколко години цената на зелето се била сринала до 8 стотинки на кг, тъй че настоящето нарастване наподобява шоково за всички.

Обяснението за внезапното повишаване са извънредно високите цени на торовете, горивата и тока: „ Мисля, че цените ще вървят нагоре, всичко се е вдигнало. Една торба от нашия тор карбамид и амониева силитра беше 30 лв., в този момент е 100 лв. “, добавя производителят.

Кой различен обичан зарзават нарастна поради високите цени на тока и горивата, четете.

Междувременно нова форма на търговия набира известност изключително измежду по-възрастните клиенти - продавачи разлепят хартиени разгласи и оферират доставка до дома на огромни количества зеле на преференциални цени. Все отново специалистите настояват, че цената на зелето няма да падне, тъй че в този момент е най-подходящият миг за извършване на покупки на огромни количества.

Съветът на майстора

И въпреки всичко, колкото и скъпо да е зелето, множеството българи остават правилни на традициите и пристигна ли началото на ноември, запретват ръкавите за туршии и кисело зеле. Преди да отидете на пазара, ето какво поучават разбирачите:

Най-хубавото кисело зеле, най-добре става от българското кьосе. Често обаче търговците мамели с надписите и се опитвали да ни пробутат македонски зелки. Те обаче са по-стегнати, нашенското е пръхкаво - търсете него.

Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР