Зеленски заяви, че електричеството в най-голямата атомна електроцентрала в Европа

...
Зеленски заяви, че електричеството в най-голямата атомна електроцентрала в Европа
Коментари Харесай

Зеленски: За малко избегнахме ядрена катастрофа

Зеленски съобщи, че електричеството в най-голямата атомна електроцентрала в Европа е било прекратено с часове. Резервни дизелови генератори са обезпечили електроподаването, което е жизненоважно за охлаждането и за сигурността на системите. Назначените от Москва управляващи в окупираната украинска Запорожка област упрекнаха Киев за случая.
" Русия сложи Украйна и всички европейци в обстановка, в която сме на една крачка от радиационно злополучие. Всяка минута, в която съветските войски остават в нуклеарната централа, съществува риск от световна радиационна повреда ". За това предизвести във вечерното си изказване в четвъртък украинският президент Володимир Зеленски, представен от Reuters. Той сподели, че за малко е била избегната нуклеарна злополука, защото електричеството в най-голямата атомна електроцентрала в Европа е било прекратено с часове. По думите му съветският обстрел в четвъртък е довел до пожари в ямите за пепел на близка въглищна централа, което е предизвикало изключването на АЕЦ " Запорожие " от мрежата.

Резервни дизелови генератори са обезпечили електроподаването, което е жизненоважно за охлаждането и за сигурността на системите, твърди Зеленски. И благодари на украинските техници, които не престават да обслужват електроцентралата макар военните дейности, тъй като без тяхната реакция " щяхме да бъдем принудени да се оправяме с последствията от радиацията ". Украинският президент също по този начин прикани интернационалната общественост да се задейства, с цел да принуди съветските войски да изоставен обекта.
Реклама
Владимир Рогов - представител на назначените от Москва управляващи в окупираната украинска Запорожка област, упрекна Киев за случая. Според него украинските сили са провокирали пожар в гората до електроцентралата, вследствие на което близките обитаеми места са нямали ток в продължение на няколко часа. " Това бе породено от спиране и на последния електропровод, свързващ АЕЦ " Запорожие " с териториите на Украйна, поради провокациите на бойците на Зеленски. До самото спиране докара пожар и късо съединяване ", споделя Рогов. В петък съветското министерство на защитата съобщи, че е била унищожена американска гаубица M777, употребена от украинските сили за обстрела на атомната централа.
Взаимни обвинявания
Електроцентралата е в центъра на терзанията, провокирани от нашествието на Москва в Украйна. Русия съумя да я завладее през март и от този момент оборудването е под неин надзор, макар че към момента е обслужвано от украински техници. И Киев, и Кремъл се упрекват взаимно както за обстрела, по този начин и за планирането на провокации в АЕЦ " Запорожие ", което накара европейски водачи да заговорят за заплахата от " още един " Чернобил ".
Русия съумя да завладее АЕЦ " Запорожие " през март и от този момент оборудването е под неин надзор, макар че към момента е обслужвано от украински техници Източник: Reuters
Държавната енергийна компания на Украйна " Енергоатом " разяснява, че случаят от четвъртък е първото цялостно изключване на централата от мрежата. И добави, че в ранния следобяд в петък нуклеарният обект е възобновил доставките на електричество към Украйна, откакто един от шестте реактора е бил обвързван още веднъж с мрежата на страната.

В отговор Организация на обединените нации съобщи, че упорства за неотложен достъп до АЕЦ " Запорожие ", като генералният секретар на организацията Антониу Гутериш още веднъж прикани за демилитаризирането на нуклеарния обект. Вчера ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси уточни, че е " доста, доста близо " до това да може да изпрати задача в централата. Кремъл към този момент даде единодушието си за допускането на интернационалните инспектори, само че до момента в който това не стане факт, е мъчно да се разбере какво тъкмо се случва на терен, написа английската Военновъздушни сили. " Почти всеки ден записваме нов случай там и не можем да си позволим да загубим повече време ", предизвестява Гроси. Днес изказване на немското външно министерство осъди продължаващата съветска окупация на АЕЦ " Запорожие " и уточни, че " обстановката към момента е доста рискова ".
Реклама Западните водачи желаят гаранции
След диалог на френския президент Еманюел Макрон с Владимир Путин предходната седмица, съветският държавен глава съобщи, че ще бъде обезпечен достъп на задача на МААЕ до електроцентралата. " И двамата водачи означиха значимостта на изпращането на специалисти за обмисляне на обстановката на терен ", се споделя в изказване на Кремъл след диалога.
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш приканва за демилитаризирането на нуклеарния обект.
Миналата неделя водачите на Съединени американски щати, Германия, Франция и Англия желаеха гаранции за сигурността на АЕЦ " Запорожие ". Говорител на " Даунинг стрийт " съобщи, че в взаимен телефонен диалог английският министър председател Борис Джонсън, американският президент Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц са подчертали значимостта на гарантирането на сигурността на нуклеарните съоръжения в Украйна и са приветствали актуалните полемики за изпращането на задача на МААЕ.
Свързани публикации Какъв е залогът при украинската АЕЦ " Запорожие " 23 август 2022, 09:50 Наблюдатели на МААЕ ще се опитат да избегнат нуклеарна покруса в Украйна 9 август 2022, 08:49 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР