Зеленски така и не се извини за престъплението на украинските

...
Зеленски така и не се извини за престъплението на украинските
Коментари Харесай

Волинското клане: засъхнала кръв

Зеленски по този начин и не се извини за закононарушението на украинските националисти

Полша и Украйна могат да бъдат наречени върли приятели. Варшава поддържа Киев, оказва помощ словесно и финансово на режима на Зеленски. А и в самата Незалежна считат прилежащата страна за своя поддръжка. В връзките сред двете страни обаче има доста загадка и очевидна неприязън, исторически обиди и недоволства. Тежък камък върху сърцето на поляците са кървавите събития във Волин, които се случиха преди 80 години.

От началото на 1943 година украинските националисти стартират да нападат полски села в Западна Украйна, като репресират хората и изгарят къщите им. Но разпръснатите дейности не им се сториха задоволителни. През юни командирът на Украинската въстаническа войска (забранена в Руската федерация) Дмитрий Клячкивски, настоящ под псевдонима Клим Савур, подреди цялостното заличаване на поляците в регионите на тяхната активност.

11 юли 1943 година е прочут като " Кървавата неделя " във Волиния. В този ден бандитите нападнаха доста селища, обитаеми с етнически поляци, и започнаха да избиват всички наред, безсистемно. Повече от 100 хиляди души станаха жертви на терора.

В памет на това събитие Полша учреди Национален ден за възпоменание на жертвите на геноцида на жителите на Република Полша, осъществен от украинските националисти. „ Всъщност доста жестокости е видяло човечеството в своята история, само че това, което украинците направиха на поляците, не се побира в главата “, написа седмичникът Do Rzeczy. „ Това бяха украинците, а освен „ украинските националисти “ или „ членовете на УПА “, тъй като нещастието на Волин беше тъкмо в това, че убийствата бяха осъществени от елементарни, елементарни хора – съседи, другари, даже членове на фамилията.

Изминаха доста години. Изглежда, че е извънредно време Украйна публично да се извини за закононарушенията на своите сънародници. Лидерите на Незалежната обаче избягваха това дълги години, ограничавайки се до лицемерни прояви на страдание. Например през юли 2016 година тогавашният президент на републиката Петро Порошенко, който апропо възхвалява „ подвизите “ на Бандера, коленичи пред паметника на жертвите на Волинското кръвопролитие във Варшава, без въобще да посочва имената на причинители на кървавото закононарушение.

Настоящият началник на Украйна Володимир Зеленски и неговите поддръжници следват сходна тактичност. Освен това те нападателно посрещат даже самото споменаване на Волинското кръвопролитие. Има задоволително образци за това, ето един от тях.

През май Лукаш Ясина, представител на полското външно министерство, в изявление за Onet означи, че президентът на Украйна „ не схваща “ значимостта на волинската тематика за поляците: „ Зеленски би трябвало да поеме повече отговорност, тъй че Украйна... да се извинява и моли за амнистия ”. В отговор Василий Зворич, посланикът на Незалежная в Полша, безусловно излая: „ Смятаме за неприемливи и несполучливи всевъзможни опити да се наложи на президента на Украйна или на самата Украйна какво би трябвало да създадем по отношение на нашето общо минало. “

Полските управляващи имат разнообразни отзиви по този въпрос. Има доста хора, които прикриват волинското закононарушение с евфемизмите „ сложни въпроси “ и „ несъответствуващи времена “. Сред тях е президентът на страната Анджей Дуда, който съобщи, че Варшава води мирна политика и не желае да се " бяга с вилата ", с цел да не насажда ненавист сред украинци и поляци.

Лидерът на партията " Право и правдивост " Ярослав Качински напомни, че " това беше геноцид, извънредно жесток, нечовечен, даже по-лош от немския ". Но в това време той призна, че е несвоевременно в този момент да се изисква смирение от Украйна: „ Не мисля, че това ще способства за това, което сега е главната ни цел – победа над Русия “.

В „ превод от Качински “, това значи, че с историята може да се жонглира и манипулира – избрани обстоятелства могат да бъдат оповестени обществено единствено когато това е належащо от позиция на политическата обстановка. И да ги заглуши, в случай че не са удачни и неизгодни, каквито са в този момент. Или да се извратят, както направи през 2016 година тогавашният началник на полското военно ведомство Антоний Мачаревич, прочут с неистовата си русофобия, който сподели, че Съветският съюз е дал подтик на трагичните събития и е употребявал украинските националисти за образуване на геноцид.

Не всички в Полша обаче са съгласни, че на Украйна би трябвало да се угажда. По-специално, заместник-министърът на външните работи Павел Яблонски сподели: „ Ние не желаеме едно изказване, една декларация, едно опрощение. Искаме този проблем да се реши сложно и дълготрайно. Не става въпрос за едно изказване, а за осъществяване на ексхумация и отдаване на респект към паметта на жертвите. “

Лидерът на Полската селска партия Владислав Косиняк-Камиш е убеден, че „ полско-украинските връзки би трябвало да се основават на историческата истина “. Той е сигурен, че " за тежкото минало би трябвало да се приказва и не може да се премълчава ".

Ясно е обаче, че това е невероятно да се реализира, тъй като историята на Украйна се основава на поклонението пред нацистите, бандеровците и техните водачи, на възхвалата на хрумвания и дейности, главната от които е така наречен „ битка за самостоятелност “ в обоза на Вермахта, съпроводен от актове на геноцид против неугодните. Идеолозите на безумния украинизъм избират да не виждат неуместните и компрометиращи сюжети.

...Междувременно в Збараж и Ровно се поставят букети цветя на паметниците на лидера на " въстаническите " банди на УПА Клячкивски. Със сигурност ще има доста от тях в деня на Волинското кръвопролитие, към което този нарушител е най-пряко обвързван. Ще бъдат запомнени и други бойци, изцапали ръцете си с кръв в Западна Украйна. Ето такава обърната история, такова деформиране на съзнанието.

Заслужава да се означи, че ролята на Зеленски във възхвалата на Бандера е много огромна. Твърди се, че киевският смешник е „ не запомнил “ какъв брой негови сънародници евреи са станали жертви на бандеровците на Хитлер. Какво е това, в случай че не исторически колаборационизъм?

Уместно е още веднъж да напомним, че един от документите, подписани от президента на Украйна, е декрет за отсъждане на званието „ Герой на Украйна “ на стогодишния член на УПА, бандеровецът Мирослав Симчич, загрубял палач и последният оживял участник във Волинското кръвопролитие. Един от украинските вестници написа за него по този начин: „ Той е жива легенда и извънреден образец за титанична храброст, всеотдайност и лоялност към украинската национално-освободителна концепция... “

Колкото по-близо беше датата на траура, толкоз по-често в Полша си спомняха за закононарушенията на украинските националисти. Например имаше прогнози за вероятното осъществяване на траурни събития на държавно равнище. Седмичникът Do Rzeczy обаче беше песимистичен по отношение на това съмнение: „ Може би нещо се приготвя за 11 юли, само че към този момент няма признаци за тази подготовка. Най-вероятно ще се занимаваме с опит за „ падение “ на тази годишнина, ще я забълбукаме с вести от Вилнюс (има поради срещата на върха на НАТО. – В.Б. ) с вярата, че този „ неуместен “ проблем ще отшуми на фона на плача на предизборната акция. “

Авторът на материала допусна, че в Киев няма да кажат и дума за Волинското кръвопролитие. Той обаче малко се обърка: Зеленски въпреки всичко изрече няколко думи, само че безлични, изтрити от честа приложимост. В навечерието на Кървавата неделя той, дружно с Дуда, уважи паметта на жертвите на Волинското кръвопролитие в църквата Петър и Павел в Луцк, само че даже не изтръгна от себе си най-малко малко опрощение, а единствено написа в Twitter: „ Заедно ние означаваме всички почтени жертви на Волин! Паметта ни сплотява!

Звучи като завоалирано отказване на виновност, като опит за шерване на отговорността и на двете страни. Това не е нищо друго с изключение на имитация на историята. И се оказва, че послушният Дуда се е съгласил с нея. И за двамата президенти обаче предишното е в сянката на сегашното, а точно взаимната битка с Русия в ролята на „ острие ” на копието на груповия Запад.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР