Зеленски свика предсрочни избори още с встъпването си в длъжност

...
Зеленски свика предсрочни избори още с встъпването си в длъжност
Коментари Харесай

Президентът комик в Украйна взема цялата власт

Зеленски свика предварителни избори още с встъпването си в служба през май.

" Слуга на народа " се подрежда преди всичко с над 42% от вота.След като през април комикът без политически опит Володимир Зеленски завоюва безапелационно президентските избори, в този момент неговата новосъздадена партия " Слуга на народа " евентуално ще получи 237 места и ще ръководи независимо в 450-местната украинска Рада. Това демонстрират екзит половете при преброени към половината от изборните бюлетини на провелите се в неделя предварителни парламентарни избори, свикани от Зеленски след безапелационната му победа напролет. " Слуга на народа " може да завоюва 115 места от общо 199, които се разпределят по мажоритарен принцип, и 122 места от общо 225, които се разпределят по пропорционалната система, оповестява Българска телеграфна агенция.

Силна преднина

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според екзит половете " Слуга на народа " се подрежда преди всичко с над 42% от вота, на второ място остава проруската " Опозиционна платформа " с 13%, а на трето - партията на някогашния президент Петро Порошенко " Европейска взаимност " с 9%. Партиятата на някогашния министър-председател Юлия Тимошенко има 8%, а новосъздадената " Глас " на рок изпълнителя Святослав Вакарчук - 6%.

Така втората партия ще получи едвам 43 места, " Европейска взаимност " - 27, партията на Тимошенко - 25, а " Глас " - 20. Ако въпреки всичко " Слуга на народа " не успее да получи болшинство, което не се чака, анализатори настояват, че Зеленски ще потърси коалиция с " Глас ". По-рано през днешния ден водачът на партията Вакарчук съобщи, че е подготвен да стартира договаряния за коалиране.

Според украинското издание Kiyv Post за първи път от постигането на самостоятелност през 1991 година една партия ще получи опцията да ръководи независимо, като на предходни избори партиите е трябвало да търсят коалиция. " Слуга на народа " е получила и рекордно високо утвърждение - максимален % на парламентарни избори е постигнала партията на Янукович през 2007 година - 34.4%, отбелязва още Kiyv Post.

Как се стигна дотук

Буквално минути откакто постави клетва на тържествено съвещание на Върховната рада през май Зеленски разгласи, че разпуска Народното събрание, и насрочи предварителни избори през юли вместо да изчака до октомври. По този метод новоизбраният президент съумя да се " отърве " от доближените министри и депутати на Порошенко, както и да се възползва от известността си и да обезпечи опция за победа на " Слуга на народа ", на която още тогава социологическите организации даваха над 40% от вота.

През април Зеленски завоюва безапелационно на балотаж против Порошенко с близо 73% от вота, до момента в който за някогашния държавен глава гласа си дадоха едвам 25% от явилите се в изборните секции. Зеленски се показа извънредно добре и на първи тур, с резултати надалеч пред тези на Порошенко, Тимошенко и останалите претенденти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР