Зеленски се ядоса на НАТО: Абсурдно е! Нямаме времева рамка

...
Зеленски се ядоса на НАТО: Абсурдно е! Нямаме времева рамка
Коментари Харесай

Зеленски се ядоса на НАТО: Абсурдно е! Нямаме времева рамка нито за покана, нито за членство

Зеленски се ядоса на НАТО: Абсурдно е! Нямаме времева рамка нито покана, нито за участие!

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува НАТО, като сподели, че е „ неуместно “ да не се дефинира времева рамка, в която Украйна да бъде поканена да се причисли към военния съюз, съобщава .

 

Според президента на Украйна по този начин се " оставя опция за изтъргуване на участието на Украйна в НАТО в договарянията с Русия ".

 

" Ценим нашите съдружници. Ценим нашата обща сигурност. И постоянно оценяваме открития диалог. Украйна ще бъде показана на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Защото става дума за почитание.

Но Украйна също заслужава почитание. 

 

На срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. Алиансът съобщи, че страната ще има участие, без обаче да посочи по какъв начин и по кое време ще стане това.

 

Сега, по пътя към Вилнюс, получихме сигнали, че се разискват избрани формулировки без Украйна ", написа той в остро изказване в Twitter.

 

 

 

" Това е невиждано и неуместно, когато не е избрана времева рамка нито за поканата, нито за участието на Украйна. Докато в това време се прибавят неразбираеми формулировки за " условия " даже за поканата към Украйна ", написа още Зеленски.

 

" Изглежда, че няма никаква подготвеност нито да предложения Украйна в НАТО, нито да я направи член на Алианса ".

" Това значи, че се оставя опция за изтъргуване на участието на Украйна в НАТО в договарянията с Русия. А за Русия това значи мотивация да продължи своя гнет ", безапелационен е Зеленски.

 

" Несигурността е уязвимост. И аз ще обсъдя това намерено на срещата на върха ", пише той.

 

Според Der Spiegel, в окончателният текст, който ще бъде признат във Вилнюс, ще се споделя, че Украйна може да бъде поканена в алианса, когато всички участници са съгласни, че изискванията за това са изпълнени. 

 

До през вчерашния ден беше ясно, че НАТО и Украйна дружно съгласуват обща позиция, която да бъде призната във Вилнюс.

 

Днес обаче стана ясно, че НАТО договаря текст, който не е обсъждан с Украйна.

 

" Съюзниците съгласуваха дефиниция по присъединението на Украйна към НАТО ", съобщи американският президент Джо Байдън във Вилнюс.

 

Посланикът на Литва в НАТО пък съобщи, че Украйна няма да получи покана за участие в алианса, а единствено създадена процедура по какъв начин може да се стигне до такава покана.

 

Зеленски и неговият екип оказват напън върху НАТО за явен път за присъединение на Украйна, откакто войната завърши.

По думите му продължаващата неустановеност към участието на Украйна в НАТО ще даде на Русия " мотивация да продължи своя гнет ".

Москва съобщи, че следи от близко срещата на върха на НАТО и че ще предприеме " ограничения за отбрана на личната сигурност на Русия ".

" От 501 дни Украйна се бори против Русия, главния стратегически зложелател на НАТО. Въпреки това някои членове на алианса не желаят да разчистят за Киев път към НАТО. На първо място това са Германия и Съединени американски щати, написа вестник " Билд ", като се базира на няколко свои източника.

" Мога да потвърдя, че Съединени американски щати и Германия блокират формалната молба на Украйна за участие в НАТО ", съобщи пред немския ежедневник почитан източник.

В събота английският вестник " Дейли Телеграф " писа, че Германия " се готви да блокира молбата на Украйна за участие в НАТО ".

 

Като цитира източник от алианса, медията напомня, че преди да стартира процесът, дадена страна би трябвало публично да попита НАТО дали може да се причисли. Според този източник Германия ще се застъпи за отсрочване на влизането на Украйна в алианса на идната среща на върха във Вилнюс заради опасения, че незабавното участие може да докара до война с Русия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР