Зеленски реши да изпрати за губернатор в Одеса Максим Марченко,

...
Зеленски реши да изпрати за губернатор в Одеса Максим Марченко,
Коментари Харесай

Украински неонацист ще отговаря пред Русия за Одеса

Зеленски реши да изпрати за губернатор в Одеса Максим Марченко, който преди този момент закупи популярност в Донбас като пълководец на батальона " Айдар ". В Русия са формирани наказателни каузи против Марченко за военни закононарушения. Одеса постоянно е била считана за един от най-проруските градове в Украйна. Какъв сигнал изпраща Киев на елементарните одесисти с такова демонстративно предопределение?

Президентът на Украйна Владимир Зеленски назначи в сряда Максим Марченко, който преди този момент командва скандално известния щурмови батальон “Айдар”, за губернатор на Одеска област. В Русия Марченко е обвинен за закононарушенията на украинските сили за сигурност в Донбас. Батальонът " Айдар " взе участие във военната интервенция в Донбас. Финансиран е от олигарха Игор Коломойски, против който също е формирано наказателно дело в Русия.

Известно е, че след службата си в “Айдар” Марченко е нараснал - през 2017 година става заместник-командир на 92-ра механизирана бригада, а по-късно - пълководец на 28-ма механизирана бригада. Що се отнася до някогашния губернатор на Одеска област Сергей Гриневецки, неговите дейности в бойни условия бяха счетени в Киев за неквалифицирани, а също така беше обвинен в преданост към Москва.

Одеска област всъщност се трансформира в регион на фронтовата линия, откакто град Херсон мина под цялостния надзор на съветската войска в сряда сутринта. Сега пътят към Одеса е отворен за съветската войска, споделя по този мотив военният специалист Андрей Прокаев. „ В крайбрежната посока Николаев ще стане най-важната точка. След това интервенцията ще стартира в посока Одеса. Там е изцяло допустимо да се извърши морски десант с поддръжката на сили от Николаев “, допусна събеседникът.

Теренът в региона на Одеса е удобен за десантна интервенция, изяснява някогашният началник-щаб на Черноморския флот вицеадмирал Пьотр Святашов. „ В този случай специфични задания ще бъдат предоставени освен на сухопътните войски, само че и на силите на Военноморски сили и морската пехота “, допуска вицеадмиралът.

Според Святашов във водите на Одеса не би трябвало да се чака сериозна опозиция от украинските Военноморски сили. Както знаете, след обединяването на Крим с Русия, Одеса стана главната база на украинския флот, или по-скоро “Южната” военноморската база там.

„ От 16 украински съда шест към този момент са потопени, а останалите са развалени “, сподели Святашов. Що се отнася до флагманския транспортен съд на Военноморски сили на Украйна, фрегата „ Хетман Сагадични “, все още на започване на съветската интервенция е на ремонт в Николаев. Според редица източници съдът към този момент е бил потънал по решение на личния си екипаж.

Определена заплаха по време на интервенцията за окупация на Одеса могат да съставляват единствено наземните елементи, останали в града, предизвестява Святашов. „ Разбира се, в началото силите на въоръжените сили на Украйна в Одеса ще се опитат да се опълчват “, предвижда събеседникът. „ Но се надявам, че това няма да продължи дълго, те ще бъдат задоволително умни да се предадат в точния момент, с цел да не се пролее кръв.

Новината за назначението на някогашния пълководец на националния батальон " Айдар " за губернатор стана тревожна, признава някогашният народен представител от Одеския градски съвет историкът Александър Василиев. " Айдар " е може би най-омразната от огромните военни елементи на Украйна. Беше белязан от всеобщи военни закононарушения, за които писа даже недружелюбната към Русия преса, защото те просто не можеха да бъдат пренебрегнати “, акцентира Василев. Назначаването на Марченко може да заплаши с неведнъж увеличение на цивилните жертви при положение на нахлуване на града, счита източникът.

Вярно е, че има вяра, че актуалният кмет Генадий Труханов „ ще направи всичко по силите си “, с цел да предотврати всеобщи жертви и опустошения, защото това е в полза на жителите на града и в персоналния интерес на Труханов, прибавя депутатът от Държавната дума на Русия Анатолий Васерман - родом от Одеса.

„ Ясно е: даже в случай че Труханов получи непосредствено заповед да стартира да активизира популацията за защита, той ще се опита да забави тази заповед “, счита политикът. Бившият одесит споделя опасенията на тези, които имат вяра, че украинското командване ще се опита да трансформира Одеса в същата обсадена цитадела като Харков. Освен това Васерман се притеснява, че някогашният „ Айдар “ може да провежда всеобщи набези в града против тези, които са обвинени в благосклонности към Русия. Както знаете, проруските настроения постоянно са били мощни измежду жителите на Одеса, а опожареният Дом на профсъюзите през май 2014 година се трансформира в знак на опозиция против киевския националистически режим.

„ Теоретично Марченко има време да провежда разчистване в града, само че се надявам, че тези дейности скоро ще бъдат спрени от частите на съветските въоръжени сили, които към този момент се доближават към града “, сподели Васерман.

„ Вярвам, че Марченко няма да може да се пази дълго време. Когато нашите войски стигнат до Одеса, надали ще има кой да окаже сериозна опозиция, просто тъй като множеството от боеспособните войски останаха в югоизточната част на Украйна. Киев концентрира съвсем всички запаси покрай границите на републиките на Донбас, до момента в който приготвяше ново нахлуване. Това проличава от обстоятелството, че в този момент тези терористи не престават да обстрелват националните републики. Сега просто от обезсърчение стрелят по хората”, възмущава се събеседникът.

„ Марченко няма да се занимава със спасяването на одеситите, тяхната евакуация. Вместо това той очевидно ще се опита да нанесе оптимални вреди на съветските войски, а преди да напусне, също по този начин ще унищожи индустриалния капацитет на града, да вземем за пример пристанищните му уреди. Следователно там ще има комплицирана обстановка “, счита още Константин Сивков, вицепрезидент на Руската академия на ракетните и артилерийски науки. „ За да не застрашаваме жителите на града, поради обстоятелството, че Одеса има висока плътност на популацията, а самият град е забележителен по повърхност, най-вероятно нашите военни ще изберат друга тактичност, друга от тази в Херсон “, счита специалистът..

Възможно е да се вземе решение да се обкръжи Одеса и да се остави „ в това положение “ за релативно дълго време, счита Сивков. „ Поделенията на въоръжените сили на Украйна, ситуирани в града, нямат съществени оръжия, тъй че Одеса ще бъде затворена без опция за изплъзване. И ще продължим по-нататък, може би към Приднестровието “, предвижда специалистът.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР