Зеленски и Ердоган са обсъдили необходимостта от евакуация на жителите

...
Зеленски и Ердоган са обсъдили необходимостта от евакуация на жителите
Коментари Харесай

Зеленски звънна на Ердоган за евакуацията на Мариупол

Зеленски и Ердоган са разискали нуждата от евакуация на жителите на Мариупол и военните, които остават в " Азовстал " . За диалози заяви украинският президент.

" В навечерието на диалозите му с Путин подчертах нуждата от незабавна евакуация на цивилното население от Мариупол, в това число " Азовстал ", и незабавна замяна на блокираните войски ", разгласи Зеленски, представен от УНИАН.

Според украинския президент по време на диалога си с Ердоган те са разискали също по този начин напредъка на украинско-руския преговорен развой и договарянето на интернационалните гаранции за сигурността на Украйна.

В събота Зеленски заплаши, че ще се отдръпна от всевъзможни договаряния с Москва , в случай че руснаците " унищожат " последните украински бранители, намерили леговище в стоманодобивния цех " Азовстал " в Мариупол. По-рано съветникът на президент Михаил Подоляк заяви, че.

Турция има положителни връзки както с Украйна, по този начин и с Русия, а напъните на Ердоган доведоха до един кръг от договаряния за преустановяване на огъня в Истанбул.
 Нови следи от всеобщи гробове край Мариупол
Нови следи от всеобщи гробове край Мариупол

Съмнения, че Мариупол се намира изцяло под съветски надзор

Увеличава се паниката за Мариупол , който близо два месеца към този момент е блокиран. Там остават близо 100 000 , а кметът Вадим Бойченко заяви, че към този момент починалите жители са над 20 000 .

Папа Франциск се причисли към апелите за помирение по време на православния Великден. В речта си пред католическите вярващи на площад " Свети Петър " във Ватикана Франциск още веднъж прикани за мир в Украйна, " с цел да се облекчи страданието на изтощения народ ".

Организация на обединените нации и Червеният кръст също ускориха апелите си за преустановяване на огъня. В свое лично изказване Червеният кръст съобщи, че е " надълбоко угрижен " от протичащото се в Мариупол, като изиска неотложен достъп до цивилните там.
 Само Организация на обединените нации можела да изтегля 100 000 души от Мариупол
Само Организация на обединените нации можела да изтегля 100 000 души от Мариупол

Призив от украинския вицепремиер Ирина Верешчук

Едновременно с това напъните да се помогне на цивилните да избягат от разрушения Мариупол през филантропичен кулоар още веднъж се провалиха, съобщи вицепремиерът Ирина Верещук . Утре ще бъде изработен още един опит да се стигне до града, оповестява " Ройтерс ". Вече не желаеме, а настояваме Организация на обединените нации да обезпечи преустановяване на огъня и да отвори филантропичен кулоар както от Азовстал, по този начин и от Мариупол като цяло ", акцентира тя.

По-рано Верещук упрекна Русия, че възнамерява да прокара собствен успореден път от Мариупол, който би отвел жителите до съветска територия. Кремъл не е направил коментар на обвиняването. По данни на Украйна това към този момент се е случило и към 200 000 украинци се намират принудително на територията на Русия.

По-рано през днешния ден Русия е възобновила офанзивите против стоманодобивния цех.
 Кметът на Мариупол: Животът е в ръцете на Путин
Кметът на Мариупол: Животът е в ръцете на Путин

Необходима е цялостна евакуация на 100 000 жители
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР