Зелено мислене в действие - и банките го припознаха. Една

...
Зелено мислене в действие - и банките го припознаха. Една
Коментари Харесай

Бонус: Отстъпка от лихвата за сгради с енергиен клас А

Зелено мислене в деяние - и банките го припознаха. Една от най-големите кредитиращи институции у нас пусна ипотечни заеми със специфична лихвена отстъпка, в случай че закупеното жилище е в постройка с енергийна успеваемост клас А или по-висок. Така клиентите могат да смъкнат още от оскъпяването на новия дом. За бонуса е належащо само даване на копие от документа за енергийна успеваемост.

Такъв документ се издава въз основа на енергийните характерности на постройката след довеждане докрай на строителството и преди въвеждането й в употреба.

Всички новопостроени здания след 2010 година имат по закон подобен документ. Той може да се придобие и след осъществяване на избрани енергоспестяващи ограничения или осъществяване на строителни и монтажни работи, водещи до смяна на енергийните характерности на постройката, изясняват от банката.

Копие на документа за енергийна успеваемост може да се получи от строителната компания, вдигнала жилищната постройка, или от общината по местоположение на обекта. Енергийната успеваемост е разказана и в техническия паспорт на самата постройка.

Така притежателите на енергийно ефикасни здания получават още един непредвиден
бонус. По закон сертифицираните с категория „ А” парцели са освободени от заплащането на налог здания за интервал от 7 години. В случай, че в постройката е изпълнена мярка за потребление на възобновими енергийни източници, този период се усилва на 10 години.

Сертификатът за енергийни характерности на постройките доста прилича добре познатия енергиен етикет за битови уреди. Има няколко разнообразни скали, като най-високата е А+, а най-ниската – G.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР