Зелено движение“ – една от партиите в управляващата коалиция ПП-ДБ,

...
Зелено движение“ – една от партиите в управляващата коалиция ПП-ДБ,
Коментари Харесай

Зеленото движение, което е част от ДБ, не одобрява решението на кабинета за изграждането на нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“

Зелено придвижване “ – една от партиите в ръководещата коалиция ПП-ДБ, се опълчи на решението на държавното управление за построяването на 7-и и 8 блок на АЕЦ „ Козлодуй “, написа „ Дневник “.

Като причини против желанията на властта групировката акцентира в своя позиция, че инвестицията в нови нуклеарни мощности е най-скъпа спрямо всички други налични технологии за произвеждане на електрическа сила и добавя, че нови нуклеарни мощности значат разноски за ръководство на нови нуклеарни боклуци за епохи.

„ Пренасочването на средствата за развиване на енергетиката само към нови нуклеарни мощности е проблем и за националната сигурност. Това е свръхцентрализирана промишленост, която основава взаимозависимост от едвам няколко международни доставчика на нуклеарно гориво, измежду които Русия е най-големият “, показват от групировката.

Според представителите ѝ, с цел да бъде България енергийно самостоятелна, „ енергиен център на Балканите “ или най-малко конкурентна на енергийния пазар в района, е належащо уравновесено развиване на фотоволтаичната енергетика, наваксване при производството на вятърна сила, усъвършенстване на електропреносната мрежа, възстановяване на свързаността и диверсифициране на методите за предпазване на сила,включително в развиването на производството на зелен водород.

„ Видно е, че дебатът за нови нуклеарни мощности идва като отговор на напрежението с идното извеждане на въглищните централи. Подобна параленост обаче е изцяло неуместна, поради обстоятелството, че въглищните централи ще затворят доста преди вероятно създаване на нови нуклеарни блокове. Вместо да насочваме публичния спор в неверна посока, през днешния ден е належащо да се показват резултати за бързото връщане на ПАВЕЦ „ Чаира “ в енергийната система на страната, нужно е ускорено, само че съобразено с екологичното законодателство създаване на евтини и надеждни мощности за произвеждане на сила от възобновими източници “, написа още в позицията.

От „ Зелено придвижване “ подлагат на критика и технологията, с която би трябвало да бъдат построени двата реактора, а точно реактор вид АР-1000 на американската корпорация „ Уестингхаус “. Посочва се, че тя е определена, без да са показани изискуемите социо-икономически разбори, оценка за влияние на отпадъците и отработеното нуклеарно гориво, както и оценка за нуклеарната сигурност във връзка с препоръчаната технология.

В средата на януари предходният парламент задължи държавното управление да подписа съглашение със Съединени американски щати за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ с технология АР1000. Това стана по предложение на ГЕРБ и с поддръжката на депутатите и от Движение за права и свободи и „ Демократична България “.

Технологията за нуклеарни реактори AP1000 от потомство III+ е единствената в света с изцяло пасивни системи за сигурност, с модулен дизайн на структурата, която е и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe, твърди компанията./Дневник

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР