Зеленият лук, често пренебрегван като проста гарнитура, е богат източник

...
Зеленият лук, често пренебрегван като проста гарнитура, е богат източник
Коментари Харесай

Зеленият лук – естествен букет от ползи за здравето

Зеленият лук, постоянно подценяван като елементарна гарнитура, е богат източник на съществени хранителни субстанции и съединения, които оферират голям брой изгоди за здравето. В тази публикация ще разгледаме някои от потребните свойства на зеления лук и за какво би трябвало да го включим в нашата диета.

Богатство от хранителни субстанции

Зеленият лук е с ниско наличие на калории, само че с високо наличие на витамини и минерали. Той е отличен източник на витамин С, витамин К, витамин А, витамин B6, фолат, калий, манган, желязо, калций, мед и магнезий. Освен това съдържа флавоноиди, антиоксиданти и серни съединения, които способстват за неговите лечебни свойства.

Подобрява храносмилането

Едно от най-известните преимущества на зеления лук е способността му да усъвършенства храносмилането. Съдържа фибри, които оказват помощ за попречване на запек и предизвикват постоянното изхождане. Освен това подтиква производството на стомашна киселина и храносмилателни ензими, което улеснява тялото при разграждането и усвояването на храната.

Намалява възпалението

Консумирането на зелен лук може да помогне за понижаване на възпалението в тялото заради високото си наличие на антиоксидантни съединения, в това число кверцетин и кемпферол. Тези съединения могат да оказват помощ за понижаване на риска от хронични болести, свързани с инфектиране, като сърдечни болести, диабет вид 2 и рак.

Подсилва имунната система

Витамин С, намиращ се в зеления лук, работи като мощен антиоксидант и имуностимулатор. Помага за подсилване на защитните сили на тялото против инфекции и заболявания. Освен това има противовъзпалителни резултати, които могат в допълнение да поддържат имунната система.

Намалява кръвното налягане

Проучванията демонстрират, че потреблението на зелен лук може да помогне за намаление на кръвното налягане. Това се дължи основно на високото му наличие на калий, който оказва помощ за разпределяне на кръвоносните съдове и понижаване на напрежението върху артериите. Този резултат може евентуално да понижи риска от развиване на сърдечно-съдови болести.

Подобрява здравето на костите

Зеленият лук съдържа калций и витамин К, които са от значително значение за поддържането на здрави кости. Витамин К играе решаваща роля в производството на остеокалцин, протеин, нужен за построяването и поддържането на здрава костна тъкан. Консумирането на зелен лук може да помогне за понижаване на риска от остеопороза и други костни болести.

Облекчава признаците на простуда и грип

С високото си наличие на витамин С зеленият лук може да помогне за облекчение на признаците на простуда и грип. Витамин С подтиква производството на бели кръвни кафези, които са от значително значение за битката с инфекциите. Освен това има противовъзпалителни и аналгетични свойства, които могат да оказват помощ за понижаване на болки в гърлото и главоболие, постоянно свързвани с настинки и грип.

Включването на зелен лук във вашата диета предлага доста изгоди за здравето заради разнообразния му хранителен профил. От усъвършенствано храносмилане и подсилена имунна система до понижено инфектиране и риск от рак, зеленият лук е универсална храна, която би трябвало да се употребява постоянно за оптимално здраве. Така че, не забравяйте да добавите великодушни количества зелен лук към вашите ястия, с цел да се възползвате от тези невероятни преимущества.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР