Зелените теми са все по-важни в дневния ни ред, срещат

...
Зелените теми са все по-важни в дневния ни ред, срещат
Коментари Харесай

„Как пазим природата“ все по-често е важна тема

Зелените тематики са все по-важни в дневния ни ред, срещат все по-голям интерес измежду хората и се трансформират във все по-голямо предизвикателство за публицистите, демонстрират анализите от няколко самостоятелни изследвания по тематиката.

Половината от популацията на света се тревожи за климатичните рецесии няколко пъти седмично. Според интернационалния водач в пазарните изследвания Ipsos, околната среда е най-важната грижа, която сплотява хората в световен аспект. 83% имат вяра, че околната среда върви към злополучие, демонстрират данните от световно изследване, извършено измежду 24 000 души. Тревогата поради климатичните промени към този момент намира трайно място в класацията за най-големите ни безпокойства, измежду които са още здравето на околните, войната, тероризма и пандемията. Това не е тренд, който ще отмине, показват създателите на изследването.

У нас зелените тематики също са все по-актуални. 62% от българите са безапелационни, че климатичните промени са действителна опасност пред човечеството, сочат данните на организация " Тренд " от изследване по тематиката. Изследването проучва данните връзка с форума за зелени технологии Green Transition, който Dir.bg обичайно провежда.

Зелената тематика от ден на ден въздейства на живота на хората - под формата както на естествени катаклизми, които оставят големи последствия, по този начин и на ежедневни привички и действия, които сме склонни да променим. Най-склонни на промени в името на природата са 18-29-годишните, които показват подготвеност да изхвърлят боклука си разделно, да употребяват по-малко пластмаса, да се осведомят, да поддържат Зеления преход и други. В международен проект хората са склонни да пестят вода от душ, да вършат икономии от електричество, да оставят колата и да рециклират отпадъците си.

В тази връзка и ролята на публицистите в информирането за тематики, свързани с околната среда, е все по-значима за настройките на обществото, показват анализаторите.

 Снимка: iStock by Getty Images

" Често научаваме за разнообразни събития, свързани с околната среда не от институциите, а от журналистически следствия, след които се взимат незабавни ограничения. За благополучие, случва се и да научим от медиите за положителни образци за устойчиви бизнес модели, за които виновното държание по отношение на естествените запаси и човешката активност е повече от закон ", споделя оперативният шеф на Dir.bg Иван Брайков.

Едно е несъмнено - зелената тематика е все по-гореща за всички ни. Усилията на публицистите да я проследят качествено, да я отразят и умело да осведомят феновете и читателите си, заслужават особено самопризнание.

Ето за какво тази година състезанието за чиста публицистика, проведен от Dir.bg, ще даде специфична премия " Зелено перо ", отдадена на тематиките, свързани с природата, нейното запазване, новите технологии и смяната на човешките привички в тази посока.

Конкурсът към този момент е отворен за всички създатели, които биха желали да слагат материалите си още един път на дневен ред. Те ще бъдат оценени от способеното жури от публицисти от конкурентни медии и изявени експерти в областта на връзките. 

се организира с формалната поддръжка на Съюза на българските публицисти .

Медийни сътрудници са Българска телеграфна агенция, Българска национална телевизия, БНР, bTV Media Group, OFFNews.bg, списание " Мениджър ", Dnes.bg, телевизия ММ и организация " БулФото " .

Какви са категориите, изискванията и премиите и по какъв начин да кандидатствате - вижте на.

Изисквания и спомагателна информация:
Конкурсът е отворен за присъединяване в интервала 7 февруари - 21 април 2023 година

Одобрените за присъединяване журналистически материали ще бъдат оповестени категория  " Участници "  в , където може да бъде открита и цялостната информация за него, условията към материалите и какво още е належащо, с цел да кандидатствате.

Подробности можете да намерите и във .

За да бъдат утвърдени материалите за присъединяване в , те би трябвало да са написани на верен български език, да подсигуряват за достоверността на информацията посредством препратки и цитиране на истинските източници и да показват своя създател.

Важно условие е материалът да е оповестен в интервала 07.02.2022 - 21.04.2023 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР