Зелените технологии вече са тук, а не са обект на

...
Зелените технологии вече са тук, а не са обект на
Коментари Харесай

Инвестиции, които се изплащат до две години

Зелените технологии към този момент са тук, а не са обект на бъдещето. С въвеждането им съвсем незабавно икономисват 10% от разноските за сила, споделя Деян Маркович, вицепрезидент „ Енергийни системи и услуги “ за Югоизточна Европа в Schneider Electric

- Electricity 4.0 – какви изгоди носи за бизнеса?

- Електрическа сила 4.0 е доближаването на електрическо и цифрово в мащаб. Това е най-бързият път към по-чиста, по-интелигентна и по-ефективна сила. Обръщайки се към бизнеса, свързването на електрическата инфраструктура с цифровата дава видимост и данни за потреблението на сила. Докато доста хора са осведомени с концепцията Индустрия 4.0, ние се стремим да разбираем, че през последните 250 години светът в действителност е минал през 4 революции, задвижвани от технологиите, засягащи по едно и също време световете на индустрията и електрическата енергия. Трябва да стартираме с преосмисляне на връзката ни с силата, която е виновна за над 80% от международните въглеродни излъчвания. Освен това бизнесът към момента не осъзнава изцяло, че успеваемостта е освен екологично, само че и финансово деяние. Така че, в случай че би трябвало да обобщя: Електрическа сила 4.0 от позиция на актуалното ръководство – тя е обвързвана с усъвършенствани интервенции, усъвършенствани разноски и висока известност.

- Каква е оценката Ви за равнището на енергийната успеваемост на българските компании?

- Целият ни район – Югоизточна Европа, а също и България, има доста необработен капацитет, що се отнася до енергийната успеваемост. Има редица компании, като Schneider Electric е една от тях, които работят на най-високо равнище, ангажирани са по тематиката и стартират или към този момент ползват принадлежности за успеваемост в своята активност.

От друга страна има място доста локални предприятия да бъдат уверени да работят по-бързо за по-голяма успеваемост. Колкото по-голям е разходът на сила на компанията, толкоз по-необходимо е действието. Например фирмите от нефтохимическия или минния бранш имат огромна изгода от стратегиите за енергийна успеваемост и точно те са и по-активни. Ползите обаче ще са налице и за промишлеността за потребителски артикули и доста други, които би трябвало да бъдат уверени да работят по-активно.

- В момента кои са най-търсените услуги на SE?

- В скорошно изследване на IDC беше дефиниран изводът, че далновидните организации схващат връзката сред усъвършенстването на оборудването и постигането на по-широки цели за киберсигурност и физическа сигурност, резистентност и успеваемост. Бързите темпове на промени, лимитираните бюджети и търсенето на гении от ден на ден насочват фирмите към цифрова промяна. Тя би трябвало да се предприеме целеустремено и поредно, с цел да се понижат рисковете и да се употребява капацитетът за напредък. Schneider Electric е световен сътрудник за ръководство и оптимизация на уреди и интервенции. Стремим се в полетата на нашите артикули да предлагаме и всички нужни свързани услуги за консултация, цифровизация и поддръжка. Включително и в Югоизточна Европа виждаме все по-нарастващо търсене на цифрови услуги за отдалечено наблюдаване на активите на клиентите и навреме даване на обслужване въз основа на регистрирани посредством мониторинга събития и даже предиктивен разбор.

- С какъв брой може да се понижи разходът за сила в резултат на внедрено ваше решение? Като резултат за какъв брой време може да се реализира цялостна възвращаемост на инвестицията?

- Подобряването на успеваемостта на бизнеса посредством понижаване на потреблението на сила, понижаване на разноските за поддръжка и увеличение на живота на оборудването е основна грижа на всеки пазар. Въпреки това няма повсеместен метод, подобаващ за всички. Спестяването зависи от доста фактори, като настоящата обстановка и загубите във всяко съответно дружество. Това, което множеството компании споделят, е, че единствено от получената видимост и бързите първи коригиращи дейности те стартират да икономисват към 10% съвсем незабавно. Спестяването от 20–30% не е нещо невероятно. При нашите лични уреди отчитаме успеваемост на тези равнища. Целта е възвръщаемостта на инвестицията да не е по-голяма от 2 години. Също по този начин споделяме намерено нашия личен опит, с цел да помогнем на бизнесите да изберат вярното решение за тях. Провеждаме постоянно обучителни сесии от нашия център за нововъведения – Innovation Hub – в умната ни фабрика в Пловдив. На живо или онлайн демонстрираме употребяваните от самите нас технологии и техните резултати, което е доста информативно, тъй като идва от ежедневната работа и е отговор за ежедневните провокации.

- Как България може да се трансформира в районен водач във връзка с зелените технологии?

- Това, което важи за България, е правилно за множеството страни в района. Трябва да имаме ясна упоритост и да спрем просто да догонваме останалия развъртян свят. Когато си слагаме цели, когато нашите институции дефинират политики, когато си представяме бъдещето си, би трябвало да бъдем по-амбициозни и уверени, би трябвало да влагаме повече старания в развиването на локалния капацитет. Имаме доста добра основа, от която да стартираме, само че се нуждаем от доста упорита работа. Заслужава си да загатваме отново и отново, че зелените технологии към този момент съществуват, а не са обект на бъдещето. Ние сме тук, с цел да помогнем за прекосяването към тях, допринасяйки страните да реализират своите цели по Зелената договорка на Европейски Съюз. Типичен образец е и скорошното стартиране на новата ни разпределителна уредба за приблизително напрежение SM AirSet, която прави разпределението на силата по-зелено, защото работи с напълно нова технология с рафиниран въздух, елиминирайки токсичните съставни елементи на досегашните технологии.

Венцислав Савов. Текстът е от бр. 10/2021 на сп. " Мениджър "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР