Зелените сертификати у нас вероятно ще отпаднат от 20 март.

...
Зелените сертификати у нас вероятно ще отпаднат от 20 март.
Коментари Харесай

Кирил Петков: Зеленият сертификат у нас може да отпадне от 20 март

" Зелените документи " у нас евентуално ще отпаднат от 20 март. Това заяви на ексклузивен брифинг министър председателят Кирил Петков. Той уточни, че съгласно прогнозите и анализите до тогава Коронавирус картата на страната ни още веднъж ще бъде в " зелената зона " и ще се върнем в първия стадий от проекта на управляващите за справяне с пандемията, а това ще разреши и премахването на рестриктивните мерки, свързани със " зеления документ ".

" Успяхме да минем през тази вълна без всеобщо затваряне на учебни заведения и бизнеси. Това стана с помощта на новата методиката на наблюдаване на интензивните кревати и по този начин изчислявахме действителните рискове за здравната система. След като рестриктивните мерки, сдвързани със " зеления документ " у нас отпаднат, той ще се употребява само при пътувани в границите на Еропейския съюз ", уточни Кирил Петков. 

" Кризата оголи редица недостатъци на системата. Част от проблемите имат дълготрайно решение и сме заложили нужните разбори ", акцентира здравният министър Асена Сербезова. Тя благодари на българските лекари, медицинските сестри, фармацевти и на всички, заети в системата на опазването на здравето. 

Разхлабването на ограниченията ще става по тристепенен модел, заяви основният хигиеничен контрольор доц Ангел Кунчев и разказа всеки от стадиите:

От 24 февруари влиза в действие първа стъпка, която дава опция на всеки притежател на обект с публично предопределение, да позволява лица без " зелен документ ". Изискването за този документ обаче остава за личния състав. 

От същата дата се позволява наличието на до 12 деца при провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, просветителни центрове, школи, центрове за поддръжка на личността.

От 5 март , в случай че нещата продължат да се развиват в позитивна посока, посещенията на действия и услуги от обекти с публично значение ще се дават без зелен документ.  Изискването към момента остава наложително за личния състав. Присъствени групови занятия в просветителни центрове ще става с условия за физическа отдалеченост и стерилизация. Провеждането на граничния здравен надзор става съгласно цветовите зони, като отпада групата от страните от тъмночервения лист.

На 20 март може да обявим, че визитите на действия и услуги стават без документ, както и без документ за личен състав. С други думи " зеленият документ " важи доколкото човек, в случай че желае да пътува, това му обезпечава омекотен режим, посочи държавният основен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев. 

Припомняме, че " зелените документи " бяха въведени през октомври. Те служат главно за посещаване в търговски центрове, молове, нощни заведения, заведения за хранене, казина, спортни зали и фитнес центрове и други обекти, написани в заповед. Някои от тях се признават и за пътешестване в Европейски Съюз, като част от Европейския дигитален Коронавирус документ. Той обаче към този момент е с годност от 9 месеца от поставената ваксина против COVID-19. 

От въвеждането на зелените документи у нас последваха няколко митинга против мярката. Повечето бяха проведени от Политическа партия " Възраждане ", неодобрение имаше и от страна на ресторантьорите. Темата за наложителен зелен документ в Народното събрание и администрацията пък скара депутатите на няколко съвещания на Народното събрание. А ръководещите обявиха, че обмислят отпадането на зеления документ, при постигане на избран брой имунизирани у нас или при затихване на петата вълна на ковид. 

Видовете документи: 

Зелен документ за преболедуване. Той е с годност от една година, като се признава потвърден COVID-19 с антигенен или PCR тест.

Зелен документ за имунизация. Той се издава след приложена една от позволените в Европейски Съюз ваксини против ковид. Това са имунизациите на Pfizer/BioNTech, Moderna, Yanssen, AstraZeneca. Неговата годност също е една година.

Зелен документ за съществуване на антитела. Този вид документ бе въведен у нас през ноември. Документът е годен 90 дни и важи само на територията на България. Сертификатът се признава, в случай че антителата за ковид са над 150 BAU/ml и е публикуван от лицензирана лаборатория.

Зелен документ за негативен тест за ковид. Такъв документ се издава при негативен антигенен тест и важи 48 часа, а също и при негативен PCR тест – с годност 72 часа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР