Зелените площи в София трябва да се съхраняват и разширяват,

...
Зелените площи в София трябва да се съхраняват и разширяват,
Коментари Харесай

Световноизвестен експерт: София да си пази и развива зелените площи

Зелените площи в София би трябвало да се съхраняват и уголемяват, а всяко ново строителство следва да дава отговор на избрани стандарти – височина, разстояние от прилежащи здания, материали, приземни етажи. Това е едно от най-важните изводи в отчета " София – град за хората " на урбаниста проф. Ян Геел. Той дава следната съответна рекомендация в тази тенденция – да има насоки за оформяне на фасади, в това число за цветове, осветяване, материали и витрини.
Мнението на Геел, че в този момент зелените площи в София въобще не са отмерено разпределени. Освен това липсват връзки сред обособените паркове .
Специално във връзка с зелените площи е даден и образец с датската столица Копенхаген. Там е сложена цел – да бъдат засадени 100 000 дървета до края на 2025 година . Те би трябвало да бъдат засадени по продължение на улиците, в обществените пространства, паркове.
Гледката към планините е едно от най-важните прерогативи на София – по тази причина тя би трябвало да бъде защитавана, поучава още Геел. Именно в тази тенденция е и една от главните рекомендации на световноизвестния специалист за развиване на столицата – да има по-силна връзка сред София и Витоша. За задачата Геел предлага в дълготраен аспект да бъде построена велоалея по продължение на Перловска река , която да стане такава връзка. Именно речните корита са посочени от Геел като опция за различни направления на напредване – велосипедни алеи и пешеходни алеи.
Интересен ракурс от отчета е и какъв е преобладаващият тип превоз в София. Все още преди всичко е публичният превоз – с дял от 37,1%, като Геел предлага да има бързо спор за 24-часов градски превоз, а в средносрочен аспект – да бъдат построени заслони с места за сядане за пасажери, както и да има електронни табели с информация за придвижването на превоза в действително време. На второ място обаче са колите и то доста близко – 31,4%. Специални образци за нарастването при използването на колите сочат, че към 16:00 часа броят им да вземем за пример доближава до над 2200 по бул. " Тодор Александров " и по бул. " Цар Освободител ". Хубавото е, че броят на пешеходците пораства – този метод за напредване има дял от 29,7%. Велосипедистите са минимум – единствено 1,8% дял.
ПЪЛНИЯТ ДОКЛАД!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР