"Зелените" и Радан Кънев за пореден път вдигнаха шум и

...
"Зелените" и Радан Кънев за пореден път вдигнаха шум и
Коментари Харесай

ДВУЛИЧИЕТО НА ЗЕЛЕНИТЕ И РАДАН КЪНЕВ! Когато им е угодно крещят, когато не им е - спят

"Зелените " и Радан Кънев за следващ път подвигнаха звук и направиха ПР акция около концесиите на Ковачки. Оказва се обаче, че когато е трябвало да се подхващат съответни дейности и да се възпре порочната процедура за издаване на позволения на свързани с Ковачки компании да вземат на концесия нови залежи на лигнитни въглища - в община Сливница, и медна руда до Ямбол, те не са създали безусловно нищо.

Още на 14 февруари 2016 година в медийното пространство се е появила публична информация, гласяща, че нова медна мина се чака да стартира да работи в България до няколко години. Става дума за създаването на находище "Прохорово " в югоизточната част на страната в региона на Нова Загора, инвестицията за което се прави оценка на над 150 млн. лева

В публикуваната медийно информация се показва и името на – Христо Ковачки, който оперира множеството частни въглищни мини в страната. Чрез "Минна компания " той на практика държи половината от акциите в вложителя "Прохорово майнинг ". Като негов сътрудник пък се показва - Атанас Тилев, който през последните години държи дял в "Еврохолд ".

Проектът, който е бил подложен на публично разискване през 2016 година, е предвиждал медната руда от находище "Прохорово " да се добива по открит прийом. На мястото да има два рудника с обща повърхност 31.6 хектара, от които годишно ще се добиват 4.5 млн. тона руда. За съпоставяне, двата най-големи медни рудника в страната - "Асарел – Медет " и "Елаците мед ", общо създават към 25 млн. т руда годишно. Добитата руда пък е планувано да се преработва на място в е обогатителна фабрика, която дружно с депото за руда ще заема повърхност от 8.5 хектара. Крайният артикул за компанията ще бъде меден концентрат, който ще се продава.

В коментар на тези обстоятелства и условия икономистът Владимир Каролев заключи: "Концесията на Ковачки очевидно не е била толкоз загадка, само че пък Зелените и Радан Кънев я проспали тотално ". По думите му те не се подхванали навременни съответни дейности - "не са обжалвали ОВОС-ите на всяка стъпка, не вдигали митинг, не викнали Ска Келер, не ревали като карпатски мечки пред кабинета на Борисов ".

Карлолев напомня и забавен политически миг от времето, в което става публично притежание издаването на разрешението на фирмите, свързани с Христо Ковачки - "Радан е изнудвал Борисов, че ДСБ ще напусне властта, в случай че се построи даже един нов въжен превоз на Витоша (официално прието от Каракачанов) ".

В тази връзка икономистът иронично слага въпроса: "Все отново, представяте ли си каква екологична, икономическа и обществена злополука ще е двумилионен град да има ски зона с нови лифтове ". В умозаключение написа - "Но пък открит рудник на концесионер с нулев опит посред обитаеми места - нееееееема проблееееем "

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР