Зелените да платят спешното пътуване до Шабла на министъра на

...
Зелените да платят спешното пътуване до Шабла на министъра на
Коментари Харесай

Зелените пак излъгаха Борисов, този път за Шабленското езеро


Зелените да платят незабавното пътешестване до Шабла на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Той през днешния ден бе изпратен от премиера Бойко Борисов на безсмислено вървене до Дуранкулак поради подправена вест от зелените. Според тях сякаш било източено Шабленското езеро. Каква в действителност е истината?

Днес специалисти от РИОСВ-Варна и представители на община Шабла са направили инспекция в предпазена околност „ Шабленско езеро “ след сигнал на НПО-та, че водите на езерото фрапантно са спаднали. Проверката е открила, че няма нерегламентирано приключване на води от предпазената територия, оповестява econovini.bg.

В известието на РИОСВ-Варна се споделя, че в Шабленското езеро е належащо да има продан на водата, в противоположен случай то се заблатява мощно. Езерото е сладководно и се зарежда от подпочвени води. Контролирането на равнището и опресняването на водата се прави посредством канал към морето. Съществуващият канал, който е прокопан преди години, се е запушил от мощни талази и по този начин водата от езерото няма от къде да излиза. Това е довело до покачването на водите на езерото и евентуално наводняване. Това е повода да бъде прокопан канал към морето с дължина към 30 метра, което се позволява от проекта за ръководство на община Шабла.

„ През месец януари 2019 година в РИОСВ-Варна постъпи сигнал от Община Шабла за рисково повишение равнището на езерните води в предпазена околност „ Шабленско езеро “, при което са наранени здания и се основава заплаха за посетителите им. След осъществени инспекции на място от чиновници на еко инспекцията и в сходство с Плана за ръководство на предпазена околност „ Шабленско езеро “ е в съгласие спешно изпускане на езерните води от предпазената околност в Черно море. В наличието на представител на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна на 15 февруари т.г. благодарение на профилирана техника езерото е отворено в най-североизточната част на „ Езерецко перило “ - сектора с най-тясна линия сред морето и езерото, за запазване на дюните естествени местообитания. При периодическите инспекции на предпазената околност предпазена околност „ Шабленско езеро “, защитата на северните предпазени територии при Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна е установила, че вследствие на високите морски талази езерото се е затворило единствено “ оповестиха специалистите от РИОСВ-Варна.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР