Зелени папагали, които до неотдавна можеха да се видят главно

...
Зелени папагали, които до неотдавна можеха да се видят главно
Коментари Харесай

Зелени папагали завземат Истанбул

Зелени папагали, които до наскоро можеха да се видят основно в парковете и градините край Босфора, завземат Истанбул. Колонии от зелени папагали заливат гъстонаселените градски квартали и се разхождат свободно в тях, алармират орнитолозите.

Екзотичните птици летят постоянно заедно на ята и си оказват помощ в сложни моменти. Силното нарастване на броя им е злина, която заплашва да навреди на фауната на града край Босфора и това е обезпокоително, разяснява биологът Керем Бойла.

Той показва няколко аргументи за нарастването на колониите от другояче красивите екзотични пернати.

"Смятаме,че една от аргументите е незаконният трафик на този тип птици през граничните пунктове ",обяснява той.

Много деен е каналът за незаконен трафик на папагалчета през границата с България, следен от тъй наречените "птича мафия ". Зелените папагалчета, които турците назовават мухаббет кушу /птиче за разговорка/, са доста търсени на птичите пазари в огромните градове като Истанбул, Бурса и други

В медиите постоянно се появяват известия за разкрити колета папагалчета при опит да бъдат импортирани незаконно от България. Конфискуваните от митничарите пернати след време се пускат на независимост. А контрабандистите се отървават нормално с административни санкции.

"Преди няколко години стана злополука край Истанбул с камион, който превозваше огромна пратка папагали. Стотици птици се разлетяха от кафезите.

Предполагаме, че все още в Истанбул има над 5-6 хиляди папагала, до момента в който преди 3-5 години бяха единствено стотина. Турците обичат зелените папагалчета, те са част от живата природа на Истанбул, само че са нападнали града, настанявайки се в гнездата на другите живи жители като гарги, прилепи, катерици и в действителност нарушават фауната на града ", споделя биологът.

Другата причина е изобилната храна, която жителите на градските квартали оставят на открити места.

Орнитолозите приканват популацията в кварталите на града да не оставя хранителни боклуци навън, а управленията на общините да поставят грижи за горските насаждения - кипариси, борове, чинари, чиито клони и листа са желани от зелените папагали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР