Зеленчуците са в основата на една питателна диета. Богат източник

...
Зеленчуците са в основата на една питателна диета. Богат източник
Коментари Харесай

Тези пет зеленчука не трябва да се консумират сурови

Зеленчуците са в основата на една питателна диета. Богат източник на фибри, витамини и скъпи хранителни субстанции.

Някои сурови зеленчуци обаче могат да причинят повече щета, в сравнение с изгода. Това описа създателят на Международния институт по интегративно хранене в Русия Ната Гончар, написа zdrave.to.

Цвекло

Уникалното свойство на цвеклото е, че във варено и сурово положение то е еквивалентно по хранителни субстанции. Аминокиселините в него оказват помощ на организма да се бори с ранното стареене.

Вареното цвекло е богато на фолиева киселина и желязо, което има позитивен резултат върху кръвоносната система и оказва помощ в битката с анемията. Обогатеният състав (съдържа цялата група B, витамин P, C, цинк, магнезий, калий) укрепва имунната система.

Вареното цвекло е потребно за черния дроб: почиства от токсини; способства за възобновяване и обновяването на клетките.

Пресният зарзават не се предлага за хора с гастрит и язва на стомаха: грубите фибри и киселинността могат да причинят болежка, дискомфорт и тежест след консумация. Без щета за здравето, суровото цвекло може да се употребява до 70 грама дневно. След топлинна обработка се позволяват до 100-120 грама зеленчуци.

Аспержи

Зелените, белите и лилавите аспержи съдържат оптимално количество витамини: А, бета-каротин, алфа-каротин, Е, С, К, витамини от група В, както и макро- и микроелементи (минерали).

За да запазите усета и скъпите хранителни субстанции, зеленчукът не би трябвало да се подлага на продължителна топлинна обработка. За готвене е задоволително да варите стъблата за пет минути, по-късно да ги залеете с ледена вода - и можете да сервирате.

Аспержите държат върха по наличие на фолиева киселина, която:
подкрепя естественото развиване на плода по време на бременност усъвършенства положението на кожата - прави я гладка и кадифена, предотвратява появяването на бръчки усъвършенства кръвообращението
Аспержите имат леко диуретично свойство, лишени са от мазнини и на практика са без калории – съвършен артикул за тези, които вземат решение да отслабнат.

Картофи

За да се запазят оптимално потребни субстанции, се предлага да се варят картофите с кората им или да се пекат. Печените картофи са богати на калий, който оказва помощ в битката със сърдечно-съдовите болести.

Картофите съдържат доста витамин С и антиоксиданти, тъй че имат удобен резултат върху имунната система, защищават от развиване на хронични болести и онкология. Зеленчукът е източник на стабилно нишесте, което намалява равнищата на кръвната захар. Картофите имат сложен резултат върху храносмилателния тракт:
възвръщат микрофлората възстановяват изхождането предотвратяват редица автоимунни, възпалителни и злокачествени заболявания
Моркови

Според последните изследвания бета-каротинът и антиоксидантите, присъстващи в морковите, се усвояват по-добре при варен зарзават. Суровите моркови усилват натоварването на органите на храносмилателния тракт, а варените се усвояват по-лесно и по-добре.

Ако има човек проблеми със стомашно-чревния тракт, черния дроб или панкреаса, по-добре е зеленчукът да се подготвя на пара или да се пече.

Спанак

Спанакът е богат на витамини С, А и Е, както и на калий, желязо, натрий. Листата на зеленчука съдържат оксалати, които пречат на усвояването на питателните субстанции. Предварителното варене или пържене може да понижи концентрацията им, заради което спанакът е най-добре да се употребява единствено след термична обработка.

Спанакът може да се задушава с други билки и зеленчуци, да се прибавят гъби или зърнени храни. Такова ядене ще впечатли с усет и ще бъде потребно за здравето.

Яжте зеленчуци в разнообразни форми: варени, печени, ферментирали и сурови. Опитайте се да консумирате по една порция зеленчуци с всяко хранене - към 70-100 грама
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР