Зеленчуците са изключително полезни и това се знае от всеки.

...
Зеленчуците са изключително полезни и това се знае от всеки.
Коментари Харесай

Консумацията на зеленчуци не е гаранция срещу тежки заболявания

Зеленчуците са извънредно потребни и това се знае от всеки. Но, става известно, непрекъснатият им банкет не е гаранция за понижаване риска от сърдечен удар, инсулт и даже някои типове рак. Това демонстрира скорошно огромно изследване в Обединеното кралство, извършено от университетите в Оксфорд и Бристол и Китайския университет в Хонг Конг.

Участниците - близо 400 000 души, са помолени да попълнят въпросник, възложен от , за питателните си привички, в това число количеството варени и сурови зеленчуци, които ядат всеки ден. Средно хората споделят, че употребяват към две супени лъжици сурови зеленчуци, три с варени или почти пет дневно.

Факт е, че рискът от гибел от сърдечно-съдови болести понижава с към 15% за тези, които ядат най-вече зеленчуци (особено пък, в случай че са сурови) спрямо тези, които съвсем не ги употребяват. Но, става известно, съгласно резултатите от прочуването, че доста по-важно значение има разнообразното хранене като цяло, придвижването, избягването на цигарите и алкохола. Пък даже и стандартът на живот - по какъв начин и къде живеем. Съвкупността от всичко това има определящо и най-важно въздействие, споделят откривателите.

И прибавят, че изследването не е намерило доказателства за връзката сред непрекъснатия банкет на зеленчуци и това какъв брой постоянно се появяват или не проблеми със сърцето и кръвообращението.

Все отново, това никога не би трябвало да ни отхвърля да се храним всекидневно със зеленчуци, допъват от BBC.

Ето някои от от най-големите изгоди от приема на зеленчуци:
Зеленчуците са добър източник на витамини като фолиева киселина и минерали като калий Съдържат доста фибри, които поддържат чревното здраве, предотвратят проблеми с храносмилането и понижават риска от рак на червата Намаляват риска от сърдечни болести, инсулт и някои типове рак Допринасят за здравословното и уравновесено хранене Обикновено са с ниско наличие на мазнини и калории (при изискване, че не са пържени или печени в доста мазнина), което пък е отлично за поддържането на добра фигура Суровите зеленчуци са богати на витамин С, един от най-силните антиоксиданти, и не би трябвало да забравяме, че термична обработка води до частичното му или цялостно заличаване
И не трябва да забравяме, че зеленчуците не могат да бъдат сменени с по този начин известните сега хранителни добавки. Защото единствено зеленчуците биха могли да набавят нужните на човешкото тяло витамини и минерали.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР