Зелената зона във Варна ще бъде въведена в експлоатация малко

...
Зелената зона във Варна ще бъде въведена в експлоатация малко
Коментари Харесай

Зелената зона във Варна ще заработи през лятото

Зелената зона във Варна ще бъде въведена в употреба малко след средата на годината, разгласи на брифинг кметът на Варна Иван Портних. Той посочи, че за някои сектори се прави координиране с Областна администрация. Предстои дефинитивно разглеждане на плановете и издаване на разрешителни за градеж.

Първоначално зелената зона трябваше да започва през ноември предходната година.Една от аргументите за забавянето е късното приемане на общинския бюджет, който пък се забави поради републиканския бюджет.

 Новите 60 електробуси, с които Варна се снабди по европроект,ще стартират да обслужват градските линии през април или май. В момента се тества втората част от новите ековозила. Известно закъснение се е получило поради наложителните процедури, свързани с монтажа на зарядните станции, уточни кметът на морската столица.

Портних разкри още, че главният ремонт на панорамния път за курорта „ Златни пясъци ”, който минава през свлачището „ Трифон Зарезан ”, не може да стартира, макар, че има обезпечено държавно финансиране. Министерство на регионалното развитие не дава позволение за сектора от Дървения мост до Ривиера, защото е свлачищна зона, уточни кмътът, като означи, че „ доста е настоявано, тъй като пътят към този момент става непристъпен ”.

„ След като изградихме канализация, не ни позволяват да създадем пътната настилка и тротоарите ”, добави зам.-кметът по инфраструктурните въпроси инж. Христо Иванов. Той разясни, че законови разпореждания лимитират следващи дейности след подсилване на свлачище. Същевременно констатациите в годишните отчети за положението на свлачищната зона са, че в укрепените сектори няма евентуални рискове за пораждане на проблеми.

Тази година следва главен ремонт на бул. " Христо Смирненски ", улиците " Прилеп ", " Подвис " и пътя за кв. ”Виница ”. Изчакват се обаче дейностите по огромния ВиК план, който се осъществя със закъснение.

Няколко отрицателни фактора предопределиха скоростта на развиване на Варна в последните две години –инфлацията, политическата и интернационалната кризи; неотворени национални оперативни програми; забавеният държавен бюджет и отчасти блокираният в съда общински бюджет за 2022. Тези фактори ще не престават да рефлектират и през тази година, посочи Портних.

„ Изгубихме две цени години от развиването си и понесохме съществени вреди поради несръчност и политическа надменност на локално и държавно равнище. Отново ще би трябвало да разчитаме сами на себе си – на жителите, бизнеса и на многото хора, за които този град е специфичен ”, разяснява варненският кмет.

Стана ясно, че за 9-месечието на 2022 година има растеж на приходите в бюджета на Община Варна по отношение на същия интервал на предходната година. Общината приключи годината без просрочени отговорности.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР