Зелената салата направо пращи от нитрати. Това показва експеримент, направен

...
Зелената салата направо пращи от нитрати. Това показва експеримент, направен
Коментари Харесай

Зелената салата пълна с нитрати


Зелената салата напряко пращи от нитрати. Това демонстрира опит, изработен от Сергей Иванов, молекулярен биолог и шеф на Центъра по биология на храните и специалист по качество и сигурност на храните.
"За първа година откривам толкоз високо наличие на нитрати в българската зелена салата " разяснява специалистът, написа в. "Телеграф ".
Около 5 пъти над нормата се оказаха изследваните родни репички, в които беше намерено наличие и на нитрати, видоизменени нитрати, които са канцерогенни, изясни Иванов.
От 13-те взети проби 5 са над нормите, а единствено краставицата, която е с генезис Гърция, се оказа безусловно чиста. 100 мг на кг нитрати бяха открити в проучвания зелен чесън, което е няколко пъти над нормата. За листните зеленчуци тя е 200-300 мг на кг. Ако обаче този чесън се изследва в лабораторни условия, то ще се откри, че действителното наличие на нитрати е 500 мг на кг или към два пъти над нормата. Съдържанието на нитрати в зелената салата също е доста високо, откри специалистът без да дава точна цифра. Показа единствено резултата от проучването - мощно оцветена лакмусова лентичка в лилаво. "Лилавият цвят е доста кондензиран, това е явен знак, че наличието на нитрати в салатата е прекомерно високо, добави той.
Най-опасни за хората са зеленчуците, които се продават в края на месец февруари и началото на месец март - те са напълно отгледани в оранжерии и се прекалява с наторяването им, акцентира Сергей Иванов.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР