Зелена зона“ в четири столични района ще бъде разширена от

...
Зелена зона“ в четири столични района ще бъде разширена от
Коментари Харесай

„Зелена зона“ в София нараства с нови 5500 места от 1-ви ноември


" Зелена зона “ в четири столични региона ще бъде разширена от 1-ви ноември. С 1500 нови места ще се усили зоната в регион „ Възраждане “, със 700 в „ Красно село “. Местата за платено паркиране ще набъбнат с 2200 в „ Лозенец “ и с 1100 в „ Оборище “. Това съобщиРумяна Милова от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

" Целта на разширението не е толкоз поради облагите, колкото, с цел да се вкара ред в града. Освен това и хората желаят зоните да се уголемяват, тъй като не могат да паркират пред домовете си ", разяснява Милова, цитирана от БГНЕС.

Над 3 млн. лв. ще коства на ЦГМ разширението на четирите региона. В тази сума с изключение на маркировката, слагането на знаци и колчета е включено и закупуването на нови устройства, назначението на 70 чиновници, както и разкриването на нов офис на сдружението, който ще се намира на метростанция „ Европейски съюз “.

В регион " Красно село " зелената зона се планува да обхване карето от улици сред бул. „ Иван Гешов “, „ Пенчо Славейков “, „ Ген. Тотлебен “ и ул. „ Георги Софийски “.

Във " Възраждане " се планува платено да стане паркирането сред бул. „ Сливница “, „ Константин Величков “, „ Александър Стамболийски “, ул. „ Гюешево “, „ Партений Нишавски “, „ Българска ливада “, „ Камен Андреев “, „ Добруджански край “, бул. „ Ген. М. Д. Скобелев “ – ул. „ Опълченска “ и ул. „ Димитър Петков “.

В „ Оборище “ новите платени места ще са в карето сред бул. „ Христо и Евлоги Георгиеви “, „ Данаил Николаев “ и „ Ситняково “, и ул. „ Черковна “ и „ Султан тепе “.

В „ Лозенец “ зелена зона ще има в така наречен „ Горен Лозенец “, който остана отвън последното уголемение на платеното паркиране през есента на предходната година. Тогава платени места бяха начертани в другата част на квартала, която е по-близо до центъра. С новото уголемение платените места ще стигнат до ул. „ Сребърна “.

„ От разширението на зоната чакаме близо 4.3 млн. лв. доходи за една година. Важно е да се означи, че до есента ЦГМ ще влага и 900 000 лв. от близо 2 млн. лв. за ремонт на тротоарите в зоните “, посочи Милова.

Попитана дали се възнамерява въвеждането на зона и към входа на Южния парк при бул. " П. Ю. Тодоров ", тя сподели, че тази концепция не среща поддръжка от страна на жителите, които не желаят да заплащат, с цел да паркират. Проблемът там обаче ще се реши с новите „ паяци ”, които ще кръстосват града.

Милова заяви още, че по софийските улици към този момент се движат нови " паяци ". Тя посочи, че във вторник са пуснати четири от новите коли, а в сряда ще бъдат пуснати всичките, които сдружението е закупило – общо 10.

„ С новите „ паяци ” в града ще се движат общо 18 тежкотоварни автомобила на ЦГМ. От старите 14 ще оставим 8, а другите ще ги бракуваме, защото те непрестанно се скапват и изискват да се вършат голословни разноски за ремонт. Ще назначим и спомагателни екипи. С тях ще може да глобяваме повече извършители. Два от новите „ паяка ” ще могат да репатрират по-тежки коли, както и джипове “, разяснява Милова.

Тя изясни, че сега работят единствено по сигнали, което ще се промени от сряда и ще могат да упражняват надзор в целия град.

Най-много нарушения се наблюдават по велоалеята при болница „ Токуда “, бул. „ Джавахарлал Неру “ в „ Люлин “, по бул. „ Тодор Александров “ при 32-ро учебно заведение, по бул. „ Симеоновско шосе “, в „ Студентски град “.

Подготвят се и нови наказания за водачите, които сами смъкват скобите от колите си, сложени им при осъществено нарушаване в зоните за платено паркиране. Всеки лидер, на чиято кола е инсталирана скоба, само че той я е счупил и свалил, след това ще би трябвало да заплати 30 лв. първична санкция, която и в този момент се начислява при слагане на скоба. Също по този начин обаче ще би трябвало да си заплати и престоя в зоната, даже автомобилът на нарушителя през този интервал да не е бил там, а да е бил спретнат, както и вредата по скобата, която коства 200 лв.. Цената за зоната ще се заплаща и за всеки идващ ден нарушаване.

Всичко това се планува в промени в наредбата за придвижване в София, които следва да бъдат гласувани от Столичния общински съвет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР