Зелена светлина за „зелените коридори“ - още от днес лекарите

...
Зелена светлина за „зелените коридори“ - още от днес лекарите
Коментари Харесай

Опашки за ваксини: Подновиха „зелените коридори“ след доставка от „АстраЗенека“

Зелена светлина за „ зелените коридори “ - още от през днешния ден лекарите и лечебните заведения могат да възстановят всеобщата имунизация.

На места това се случи часове след идването на доставката от „ АстраЗенека “, а там, където коридорите не отвориха, се стигна до напрежение, поради неналичието на предложение на ваксини.

До тази обстановка се стигна, откакто сутринта у нас пристигна забавената доставка от „ Астра Зенека “ от близо 53 хиляди дози и министър председателят Бойко Борисов изиска „ зелените коридори “ да бъдат обновени.

Малко след 8 ч. сутринта камионът с следващите дози от „ АстраЗенека “ дойде в постройката на „ БулБио “. Председателят на имунизационния щаб проф. Красимир Гигов разгласи, че всички 23 РЗИ-та в страната ще получат от бройките, като 50% ще отидат при персоналните лекари.

Така с хладилни чанти, първи на опашка се подредиха общопрактикуващите лекари пред РЗИ София.

Те получиха по 3 флакона от препарата, като с тях могат да имунизират по 30 души.

Чакащите пациенти на лекар Гергана Гелева, обаче, са 100. „ Звънят през ден, с цел да питат по кое време ще им бъде сложена имунизацията “, споделя тя.

С новите доставки, министър председателят Борисов предложи на здравния министър „ зелените коридори “ да се възстановят. Двамата посетих, обновеновената с държавни пари „ Пирогов “.

Последва и заповед: „ Зелените коридори “ отварят там, където няма искащи от първа до четвърта фаза.

Малко след думите на премиера към този момент се беше извила опашка от искащи пред „ Пирогов “. Сред тях и 74-годишната Петранка Станчева. „ Великият министър-председател заяви „ има ли пред лечебните заведения, да ги пускат “. Хаосът е безусловно цялостен. Всеки излиза с някакво разпореждане, хората се юрват насам натам и в последна сметка нищо “, споделя тя.

След няколко часа, хората бяха отпратени.

От „ Пирогов “ оповестиха на страницата си във „ Facebook “, че „ зеленият кулоар “ се възвръща от 1 март в 13 ч. Преди това дози ще се слагат на предпочитаните групи.

„ Зелени коридори “ ще има и във ВМА, а в болница „ Света Анна “ са още от през днешния ден. В страната упованията са, че имунизацията ще се възобнови на следващия ден.

Ще има ли за втори дози?

Днес стана ясно от шефа на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов, че от РНК имунизациите на „ Пфайзер “ и „ Модерна “ се пазят дози за втора игла, само че при оксфордската ваксина на „ АстраЗенека “ няма такава процедура заради огромния период сред слагането на дозите.

Въпреки забавените доставки обезпечаването на втората игла не е пред риск, увери той.

Към края на седмицата страната ни чака още 80 000 дози от „ АстраЗенека “, само че точната дата не е сигурна, а на следващия ден идват над 21 хиляди дози „ Пфайзер “ и „ Бионтех “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР