Зелен сертификат за COVID-19 ще бъде издаван след поставяне на ...

Зелен сертификат за COVID-19 ще бъде издаван след поставяне на

Кацаров: Зелен сертификат за COVID-19 ще бъде издаван след поставяне на първа игла

Зелен документ за Коронавирус-19 ще бъде издаван след слагане на първа игла. Той ще важи в границите на един месец, до момента в който се сложи и втората доза. Това съобщи на брифинг министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

„ Повечето хора се насочиха към имунизацията, която се ползва еднократно. Тъй като това е ръководно провокиран избор, решихме за потребностите на нашия противоепидемичен период при слагането на първа доза от двудозовите ваксини също да се издава документ, който да е годен като документ в границите на 1 месец до слагането на втора доза. Т.е. в случай че сте си сложили първата доза от еднодозовата ваксина, той ще ви служи, с цел да посещавате местата, на които се изисква ”, сподели той.

Кацаров обяви още, че срокът на документа за преболедуване ще бъде продължен от 6 на 12 месеца. До края на деня ще бъде оповестено наистина ли решаването е дефинитивно признато. 

До понеделник, в това число и неделя, при инспекция на РЗИ при определяне на нарушаване ще се издава единствено наставление за такова, обяви зам.-министърът Александър Златанов.

„ До тогава няма да се налагат санкции. Ако има наложени, те ще се анулират. Това е гратисен срок, с цел да се тества системата. Другото, което решихме, с оглед да подпомогнем въвеждането и спазването на ограниченията, ще предоставяме безвъзмездни антигенни проби, с цел да могат чиновниците да се възползват от тях преди работа ”, сподели още той.

Тези с негативен тест ще отиват на работа, а тези с позитивен – ще бъдат карантинирани.

Тестове ще бъдат предоставени и до всички лаборатории в страната от РЗИ, посредством обвързване на контракт, в който ще бъде записана пределна стойност за всички. Тази стойност не е контрактувана още, само че ще стане в границите на деня.

Относно държавната управа здравният министър обяви, че се обмисля хората, които са на гише и обслужват жители да бъдат имунизирани. „ Там да се сътвори изискване за чиста среда, тъй като те работят с хора. Там е мястото, където в случай че се прекъсне веригата, ще се прекъсне процесът на разпространяване ”, изясни д-р Кацаров, написа nova.bg.

Източник: petel.bg