Зебра се роди в Зоологическата градина в София за първи

...
Зебра се роди в Зоологическата градина в София за първи
Коментари Харесай

За първи път от 30 г.: Зебра се роди в столичния зоопарк

Зебра се роди в Зоологическата градина в София за първи път от 30 години насам, заяви за Българска телеграфна агенция шефът на зоопарка Добромир Бориславов.

Той напомни, че през 2020 година са се сдобили със стадо (три женски и една мъжка зебра) от типа равнинни зебри, подвид " чапман " от зоопарка в Берлин, Германия. Две години по-късно към този момент имаме потомство - гледачите ѝ споделят Мики, макар че тя е момче. Това е изключителна полезност за нас, похвали се Бориславов и изрази вяра и посетителите скоро да могат да я видят.

Този тип зебри е присъщ за африканските савани на юг от Сахара. Те са със статут на съвсем заплашен тип, има популация, само че тя е намаляваща. Затова е и толкоз значимо развъждането им в нашия зоопарк. Те обичат пясъка, както и да бъдат под дървета. При нас имат подобаващи условия за живот и несъмнено тъкмо по тази причина направиха потомство, уточни Бориславов. Равнинните зебри имат неповторими окраски и са известни със своя несдържан манталитет, разказа  шефът на зоопарка.

Природата ги е направила, тъй че да оцеляват в саваната, би трябвало да умеят да се пазят. Имат генетична даденост и заради тази причина не подлежат на опитомяване. Гледачите влизат и почистват при тях, зебрите привикват с наличието им, само че доста рядко се стига до физически контакт. Те са извънредно деликатни и внимателни. Винаги са подготвени да избягат. Никога не позволяват някого покрай себе си и доста рядко хората са имали непосредственост със зебри, изясни Бориславов. Те са диви и доста рискови - с цел да могат да се пазят от хищници,  могат доста мощно да ритат. Тяхната хубост е възхитителна. Част са от прелестния свят на дивата савана. В зоопарка в София сме съумели да пренесем парченце от тази хубост, означи шефът на зоопарка.

При нас може да се види и още един другоземен тип - такин мишми, националното животно на страната Бутан, типично за региона на Хималаите, който е заплашен тип. От предходната година имаме един мъжки образец и към този момент получихме позволение за приемането на женска от този тип, което чакаме да стане до края на годината, изясни той.

Директорът на зоопарка се похвали, че зоопаркът в София има растеж с 15 % на посетителите за юни, юли, август. Условията и средата в зоопарка се усъвършенстват и ние постоянно се опитваме да демонстрираме нови животни, което въобще не е елементарно. Това за нас значи, че би трябвало всяка година да осигурим нови, подобаващи условия за тези типове, което не е по никакъв начин елементарно, тъй като са типове с интернационална значителност и условията за тяхното развъждане са доста високи. Те не се купуват, а се дават от Международната асоциация на зоопарковете, уточни Бориславов.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР