Зе Гомеш стана собственост на Черно море срещу договор за

...
Зе Гомеш стана собственост на Черно море срещу договор за
Коментари Харесай

Перлата на Черно море: Имам мил спомен с Кристиано Роналдо

Зе Гомеш стана благосъстоятелност на Черно море против контракт за една+една година. От португалския нападател всички симпатизанти на „ моряците “ чакат голове и да вдигне отборната класа в офанзива. В извънредно изявление за „ Петел “ Зе Гомеш споделя по какъв начин е проходил във фубола, какво желае да реализира на „ Тича “ и по какъв начин се е срещнал с Кристиано Роналдо. Разговорът ни с новата перла на Черно море стана вероятен с общителното подпомагане на халфа Илиан Илиев, който и като преводач се оправи също толкоз добре, както и на терена.

- Г-н Зе Гомеш, разкажете за Вашето семейство и по какъв начин решихте да станете футболист?
- Роден съм в Бисау, Гвинея, като имам двама братя и една сестра. Още от дребен с моите връстници потеглих да пъдя топката в махалата и скрито се надявах един ден да имам шанс да играя огромен футбол. На 6 години към този момент упражнявах в един локален клуб. Три години по-късно бяхме на шампионат в Португалия, тогава ме харесаха от няколко тима, само че бях по-малък и не можеха да ме вземат. Върнах се за една година в Гвинея, само че след това въпреки всичко отпътувах за Лисабон.

- Защо се преместихте в Португалия?
- Бях на 10 години, когато отидохме там с майка ми. Това бе разумно решение, защото Португалия ми даваше по-големи благоприятни условия за учебно заведение и да играя футбол. Започнах в школата на Спортинг, само че не се получиха нещата и ме взеха в Бенфика.

- Като младеж вие имате огромни триумфи – европейска купа, безконечен голмайстор на групировка на Португалия, само че мъжкият футбол е друго. Защо не успяхте да се наложите в представителния отбор на Бенфика?
- Тренирах с мъжете, даже имах предложение от Барселона, само че от Бенфика отхвърлиха и ми споделиха, че ще ме постановат. Тръгнах да очаквам своя миг, само че влизах единствено по 5 минути в игра и не получих шансът, който желаех. Да играя единствено за втория тим на Бенфика, не ме устройваше.

- Преди да дойдете в Черно море, от Бенфика не бяха ли склонни да Ви дадат още един късмет?
- Миналата година играх чартърен в Полша, в този момент също желаеха да се върна там, само че за мен това не бе планът, който аз желая. Нито пък „ Б “ тимът на Бенфика. Не желаех да оставам в Лисабон и когато се отвори опция да дойда във Варна, взех решение да се възползвам от новото предизвикателство.

- Как се стигна до прехвърлянето Ви в Черно море?
- Стана доста бързо, единствено за 2-3 дни. Треньорът на Черно море беседва с моя управител, след това беседва и с мен. Харесаха ми неговите мисли, хрумвания и визии за футбола, както и плана „ Черно море “, и споделих “да “.

- Какво знаехте за България?
- Не знаех доста неща за България, само че за мен е значимо да играя постоянно, тъй като съм на 21 години. За един млад футболист е значимо да играе колкото се може повече.

- Първите Ви усещания от Черно море?
- Отборът се пробва да играе футбол и това ми харесва. В Полша играеха пряк футбол и реших, че не мога да се развия като футболист, до момента в който Черно море играе пободно на Бенфика. Подават си топката, нападат и разчитат на повече пасове. Смятам, че това е добра опция за мен.

- С кой от съотборниците си се разбирате най-добре?
- Не мога да кажа съответно. С всичките се разбирам и всички гледат да ме приспособят към колектива по най-хубавия метод. Всички ми оказват помощ, а и на терена футболният език е идентичен. Колективът е обединен и мисля, че бързо се приспособих.

- Какво изисква от Вас Илиан Илиев?
- Да не мисля непрекъснато за головете, а да мисля за моята игра. Той ми споделя, че по този метод головете ще дойдат от единствено себе си, без да ги диря.

- Какво желаете да постигнете на “Тича “ и какъв брой гола ще вкарате?
- Моята цел е да оказвам помощ на тима, за голове настрана нямам цели като съответно число. Искам да оказвам помощ на тима да реализира това, към което се стреми. Искам да бъда екипен състезател.

- Играе ли Ви се с Черно море в Европа?
- Нормално е това да бъде една цел, освен отборна, само че и самостоятелна. Това е цел за всеки футболист, да играе на по-високо равнище и да реализира такива триумфи. Аз сигурно желая да играя с Черно море в Лига Европа.

- Знаете ли, че публиката на Черно море Ви одобри задушевно и има огромни упования от Вас?
- Знам, че Черно море има прелестна, вярна и прочувствена аудитория. Много почитатели ми писаха на британски след първия ми мач, писаха ми и след първия ми гол. Но ще бъде по-приятно, когато ме поддържат от трибуните. Нямам самообладание да го изпитам.

- Каква е разликата сред това, което правихте на терена в Бенфика и в този момент в Черно море?
- В Бенфика бях привикнал доста да играя с топката, всеки мач да имам топката и не съм бягал доста. Но в България може би се бяга повече и в отбранителен проект би трябвало да се подобря.

- Как виждате българското състезание?
- Като цяло ми харесва. Има тимове, които се пробват да играят футбол, както Черно море, по този начин и Берое. Това са ми усещанията от тимовете, против които съм играл.

- Виждал ли сте се онлайн с Кристиано Роналдо?
- Да, веднъж. Когато станахме европейски първенци до 17 години, бяхме на един мач на мъжкия народен отбор на Португалия. На полувремето ни показаха един по един и всеки от футболистите на Португалия ни поздрави. Включително и Роналдо. Каза ми благи думи, това е един благ спомен с него.

- Харесват ли Варна и варненките?
- Варна ми харесва, само че още ми е студено, защото съм привикнал на по-топло. Но до няколко месеца ще се стопли времето и ще ми хареса още повече. Жените ви са хубави, само че аз не се взирам по тях, защото си имам другарка, която скоро ще дойде при мен.

- Планирате ли един ден да се върнете в Португалия и да се докажете?
- Сега съм се концентрирал тук, с цел да реализира това, което желая. За в бъдеще ще забележим.

- Как се пазите от COVID-19?
- Не ми е доста мъчно да се вардя, защото аз си заставам у дома. Не съм от хората, които обичат да обикалят и не отивам на места, където се събират доста хора.

- Учите ли към този момент български?
- Засега не ми остава доста време, само че някои думи ги знам - здравей, по какъв начин си, добър ден, сбогом и така нататък Основно споделям със съотборниците си на португалски и британски език.

Недко Петров, " Петел "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР