Здравословното хранене при децата е основен приоритет на Община Бургас

...
Здравословното хранене при децата е основен приоритет на Община Бургас
Коментари Харесай

Готвачите в детските градини на Бургас приготвят специално меню за малчуганите с алергии

Здравословното хранене при децата е главен приоритет на Община Бургас

Готвачите и чиновниците в детските градини, отговарящи за приемането и обработването на питателните артикули, са на профилирано образование по алергии и хранителни нетолерантности в детска възраст. Семинарът се организира в КТК „ Ченгене скеле “ и е част от програмата за здравословно хранене на Община Бургас.

„ Над 80 деца в бургаските детски градини са на самостоятелни хранителни режими, поради съществуване на алергии. Затова е належащо да сте доста добре осведомени за провокациите при другите типове хранителни нетолерантности. Обръщайте внимание на тези деца, тъй като вие сте покрай тях и би трябвало да сте в поддръжка на родителите, с цел да съдействате тези компликации да се преодоляват по-успешно “, показа кметът Димитър Николов по време на семинара.

Лектор на образованието е експертът по диетично и лечебно хранене Дора Христова, която ще запознае в детайли всички присъстващи какво съставляват алергиите, какви реакции провокират в човешкия организъм, автоимунните болести и потреблението на заместители на алергените в храната при правене на менюта в детското хранене.

На семинара, който се организира в културно-туристическия комплекс „ Ченгене скеле “ участват и шефовете на детските градини в Бургас.



През тази пролет готвачите в детските градини минаха още едно образование по програмата за здравословно хранене на Община Бургас, обвързвано с вярно разчитане на етикетите на другите хранителни артикули, сертифицирани по БДС и генезис, различаване на наименованията на обособените консерванти, оцветители и ароматизатори в тях и други

Здравословното хранене при децата е главен приоритет на Община Бургас. Още преди десетина години локалната администрация си сложи задача да обезпечава уравновесено, разнообразно и пълноценно хранене във всички свои детски ясли, градини и учебни заведения. В синхрон с това по концепция на кмета Димитър Николов бе създадена стратегия по здравословно хранене и физическа интензивност на децата и учениците в община Бургас.

Това докара до възобновяване на кухните в детските градини и ученическите столове в образователните заведения, както и до осъществяване на десетки разнообразни акции и надпревари, проведени от Община Бургас, за разпространение и промотиране на изгодите от здравословното хранене, верните хранителни привички и режими, различаване на главните хранителни групи, потребните и нездравословни храни от децата в най-ранна възраст. В процеса бяха включени и родителите на децата, с цел да има синхрон с храненето в фамилната среда и в детските заведения.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР