Здравословното хранене и включването на цвекло в храната могат да

...
Здравословното хранене и включването на цвекло в храната могат да
Коментари Харесай

Цвеклото е „убиец“ на високото кръвно налягане

Здравословното хранене и включването на цвекло в храната могат да предотвратят повишението на кръвното налягане до рисково високи равнища, написа “Daily Express “.

Доктор Миранда Слейд отбелязва, че хипертонията е спокоен палач, който постоянно води до инфаркти и инсулти. Консумацията на някои храни, изключително на такива, богати на сол и наситени мазнини, може да се отрази неподходящо на кръвното налягане. Но има храни, които могат да го стабилизират. Според нея цвеклото е една от тях.
  
" Червеното цвекло се счита за изключително потребна за сърцето храна, защото съдържа доста нитрати, за които е потвърдено, че отпускат кръвоносните съдове и по този метод намаляват кръвното налягане, защото кръвта циркулира доста по-свободно ", споделя Слейд.

Според нея сокът от алено цвекло работи най-добре при високо кръвно налягане, макар че изгодите от този зарзават са обилни при всеки метод на консумация. Участниците в изследване са помолени да пият 250 мл сок и да ядат 250 грама печено цвекло в продължение на две седмици. В резултат на това показанията на кръвното им налягане са спаднали " доста " единствено за половин месец.

По-рано специалисти от Харвардското здравно учебно заведение показаха метод за намаление на кръвното налягане " за няколко часа ". Експериментът демонстрира, че постоянната консумация на боровинки и питиета от боровинки може да има позитивен резултат върху здравето. Ефектът е реализиран с помощта на съдържащия се в плода антоцианини - неповторим антиоксидант, който усъвършенства действието на ендотелните кафези в организма, които от своя страна са нужни за контролиране на кръвния поток и кръвното налягане.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР