Здравословно ли е изкуственото месо, което вече се произвежда в

...
Здравословно ли е изкуственото месо, което вече се произвежда в
Коментари Харесай

Синтетично месо от епруветка: какво се знае за него

Здравословно ли е изкуственото месо, което към този момент се създава в някои лаборатории и вероятно скоро ще се появи по магазините? Трябва ли за него да се убиват животни? Какви незнайни крие този артикул от епруветка?

Изкуствено „ пилешко “ месо вероятно скоро ще се появи в магазините в Съединени американски щати. Агенцията за храните и медикаментите към този момент даде зелена светлина на производителя, компанията „ Upside Foods “. Агенцията означи, че сигурността на продукта е вън от подозрение.

" Месо от епруветка " – към него напоследък се множат както въпросите, по този начин и митовете. Уви, постоянно се повтаря и неудовлетворителният отговор: „ Все още нищо не е ясно “.

Вегетарианско ли е лабораторното месо?

Лъжат се тези, които считат, че в месото от епруветка няма скотски съставни елементи. Защото това месо се основава въз основата на скотски стволови кафези. Мускулни стволови кафези се извличат от говеждия, свински или пилешки организъм, след което се отглеждат в богата хранителна среда, където се развиват съответни мускулни тъкани. Извличането на кафези от животните може да бъде мъчително, само че не и смъртоносно.

Да не забравяме обаче казуса с телетата, чиято кръв се употребява за хранителния разтвор, в който порастват мускулните кафези. Професор Петра Клугер от Университета в Ройтлинген изяснява, че съответният серум се извлича от зародиши на теленца, а в следствие от това умират както самото теленце, по този начин и кравата майка. Професорката е уверена, че в бъдеще за обработване на изкуствено месо би трябвало да се откри сурогат на този серум – както заради морални аргументи, по този начин и поради цената му, която в този момент е прекомерно висока. „ Вече има положителни заместители без скотски съставки, “ споделя професорката. Но цената си остава прекомерно висока.

Здравословно ли е месото от епруветка?

Досега на никое място по света не се следи всеобща консумация на лабораторно месо, тъй че и на този въпрос към момента не може да се отговори. Знаем обаче, че несъразмерната консумация на алено месо може да докара до болести, да вземем за пример до сърдечно-съдови разстройства, а даже и до някои типове рак. Дали синтетичното месо крие същите заплаха – това е следващият въпрос без отговор към този момент.

При неговото синтезиране обаче се употребяват по-малко антибиотици, тъй че вероятно то в по-ниска степен ще подхранва мултирезистентните бактериални култури. И още нещо. В оборите, където животните постоянно са натъпкани доста начесто, заболяванията се предават по-лесно, а зоонозите които могат да прескочат от животно към човек, са действителна заплаха. При лабораторното месо тази заплаха наподобява надалеч по-малка.

„ Синтетичното месо не е естествен артикул “ – този мотив професор Клугер чува изключително постоянно. И го счита за състоятелен, от една страна. „ От друга страна обаче природосъобразното отглеждане на животни и през днешния ден към този момент е заблуда, “ прибавя тя. Картинката с щастливата крава, която пасе горски билки на ливадата, трайно се е загнездила в главите ни, само че в действителност доста рядко има нещо общо с действителността.

Дали лабораторното месо ще даде принос за запазване на околната среда?

Близо 80 кг месо годишно употребява междинният жител на Европейски Съюз. Високата консумация на месо в промишлените страни основава освен големи екологични проблеми – тя заплашва и прехраната на цялата планета. Около 70% от земеделските площи по света се употребяват за потребностите на отглеждането на животни, предаде .

Матин Квайм от Бонския университет обобщава наличните научни данни и стига до извода, че промишлените страни би трябвало да понижат потреблението на месо най-малко с три четвърти. За извличане на синтетично месо броят на отглежданите животни внезапно ще спадне. Ще са нужни и доста по-малко селскостопански площи за фураж, както и по-малко вода, а отделянето на нездравословни за климата газове като метан и въглероден двуокис също внезапно ще спадне. Вече се приказва за „ чистото месо “, което щяло да реши казуса с изхранването и да помогне за опазването на климата. Но по този начин ли е в действителност?

„ Не, “ дава отговор Матин Квайм. „ И месото от епруветка има потребност от хранителна среда, с цел да нараства. И тази хранителна среда все отнякъде би трябвало да се вземе, “ напомня той. Така че казусът си остава: за производството на месо трябват запаси, които в действителност могат да се дават непосредствено на нуждаещите се хора, ребром.

Как ще се отрази върху околната среда производството на синтетично месо?

Засега към момента няма всеобщо производството, тъй че и този въпрос остава без обстоен отговор. Ясно е обаче, че и синтезирането на месо ще води до обособяване на нездравословни за атмосферата газове. Защото за целия индустриален развой е нужна доста сила – от набирането на питателните съставки та чак до биореакторите, където пораства мускулната тъкан. Колко ще бъде тази сила – към този момент има единствено прогнози, само че не и сигурни данни.

Според една от тези прогнози производството на синтетично месо ще бъде по-безвредно за атмосферата спрямо същинското говеждо, само че доста по-вредно спрямо пилешкото. „ Това обаче още не значи, че лабораторното месо няма да играе никаква роля в бъдеще, “ предизвестява Квайм. Под линия остава нуждата внезапно да се понижи потреблението на месо, за която цел обаче синтетичното месо не способства изключително.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР