Здравословната околна среда отдавна е актуална тема. За защитата ѝ

...
Здравословната околна среда отдавна е актуална тема. За защитата ѝ
Коментари Харесай

Перно Рикар България и Rotaract се обединяват в името на земята и природата

Здравословната околна среда от дълго време е настояща тематика. За отбраната ѝ се поставят старания както на държавно равнище, по този начин и от обособени хора и цивилен организации. Проект точно на гражданска организация е Green Week Project. Проектът започва през 2012 година, като задачата му е градовете в България да оферират условия за по-здравословен и спокоен живот. Повече за плана и задачите му научете в диалога ни с Гергана Диканска, управител на " Ротаракт ".
През 2012 година Ротаракт стартирате своя план “Green Week Project”. Защо? Каква е мотивацията ви?
Началото на плана се яви като естествено решение на желанието ни за възстановяване на средата към нас. „ Зелената концепция “ постоянно е била близка на клуба заради разнообразни аргументи – споделят, че най-лесният метод да направиш положително е да посадиш дърво, а за някои от нас това е подбудено и от архитектурната специалност. Така стигнахме и до решението – желаеме да способстваме за запазването на зелените пространства в урбанизираните територии. Важно е да отбележим, че ние не садим фиданки, а порастнали дървета с извънреден висок % на оцеляване. Ние не залесяваме отвън града, а поддържаме градските елементи освежени, като по този метод спомагаме за това да има повече и по-зелени места за отдих, да подобряваме качеството на въздуха в града, да построяваме дружно устойчивите градове.
Какво постигнахте оттогава до през днешния ден?
От старта на плана през 2012 година можем да се похвалим със засадени над 1100 дръвчета на територията на страната и в чужбина. През годините сме имали задгранични сътрудници от Ротаракт клубове от Гърция, Сърбия, Румъния, Непал, Индия, Франция, Аржентина. На територията на София столичните Ротаракт клубове сме съдействали със засаждане в парк Студентски, Южен парк, парка на Военна академия и Зоологическата градина. С всяка година усилваме броя на засадените дървета, като тази година напролет той доближи 135! Голямо самопризнание за нас е и че тази година за първи път към нас се обърнаха със питане за засаждане – жители от кв. Разсадника желаеха да имат по-приятно междублоково пространство. Осъществихме го с огромна наслада и останахме с положителното чувство, че хората ни разпознават и приветсват активността ни.

Последното ви съдействие е с компания, международен водач в производството на алкохолни питиета,Перно Рикар. Разкажете малко повече за идната самодейност.
Компанията развива своята обществена отговорност и като част от това имат самодейност „ Responsib’ALL Day” – ден, в който всички чиновници на Перно Рикар по света оставят работата настрани, с цел да се посветят на обществена активност. Тази година в България компанията се обърна към нас с готовност да си сътрудничим по плана „ Green Week Project”. Българските чиновници ще засадят общо 80 дръвчета в столицата – 50 броя в Северен парк и 30 броя в парк Студентски. По този метод компанията ще подкрепи облагородяването на града. Радваме се, че дружно с Перно Рикар ще имаме опцията да изпълним плана си наново тази година и че разширяваме кръга си от компании сътрудници, като това е пътят към устойчивото развиване.
Ще могат ли и доброволци да вземат присъединяване на 7 юни? Трябва ли да се записват някъде, да носят лопати и тн?
Разбира се, всеки искащ може да пристигна и да вземе присъединяване в засаждането. Няма потребност от предварителна регистрация, а лопати ще има обезпечени на място. Единственото, което предлагаме да се носят ръкавици. Целта ни постоянно е била да вършим оптимално доста хора съпричастни на плана. Така се реализира персоналния принос към околната среда и всеки включил се остава с чувството, че е съдействал.
Как насърчавате повече млади да следват образеца ви?
Вярваме, че персоналният образец е най-хубавият метод да вдъхновиш някого да направи положително. Именно поради това ние освен организираме събитията, ами и хващаме лопатите дружно с всички участващи. Винаги се отдаваме на активността, като по този метод демонстрираме откровената си ангажираност към това, с което се занимаваме. Надяваме се, че когато взаимно демонстрираме какви готини и позитивни неща можем да реализираме дружно, ще насърчим от ден на ден младежи да се включват в активност, ориентирана към работа на обществото.
Мислите ли, че можете да постигнете действителна смяна?
Да! Банално е в действителност, само че имаме вяра, че точно хората, които смеят да мислят, че могат да трансформират нещо, са тези, които го вършат. Движещата ни мощ са всички участващи; това, че всяка година идват хора, разбрали по един или различен метод за плана, които имат предпочитание да се включат, точно тъй като и те имат вяра – в смяната, в приноса, в даването на персонален образец.

Екипът на Ротаракт е формиран от младежи. Младостта оказва помощ ли ви на този стадий?
Като младежка стратегия на Ротари Интернешънъл членовете на Ротаракт клубовете са сред 18 и 30 годишна възраст. Но зарядът и ентусиазмът не зависят от възрастта, тях можеш да си ги имаш вечно. Това, с което можем да кажем, че младостта ни оказва помощ, е че имаме малко повече сила и сме подготвени да посрещнем провокациите с усмивка.
Помага ли ви някой с повече опит? От кого черпите ентусиазъм?
През всичките ни години на планове и работа на общността зад тила ни стои нашият спонсор клуб Ротари София-Витоша. Знаем, че можем да се обърнем към тях, когато срещнем предизвикателство, само че и те постоянно ни оставят ние да водим самодейността на нашите начинания и ни оказват помощ, единствено когато се обърнем към тях при нужда.
Вдъхновение черпим от идеята, зад която заставаме, от самите нас и другарството, което градим, до момента в който работим за нещо по-голямо от нас самите; ентусиазъм черпим от усмихнатите хора, с които се срещаме през всичките години, през които реализираме “Green Week Project”. Успеваемостта на плана безспорно спомага за това да се усещаме още по-мотивирани да продължаваме в същия дух.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР