Здравното министерство в Полша публикува инструкции за лекари, в които

...
Здравното министерство в Полша публикува инструкции за лекари, в които
Коментари Харесай

Полша позволи аборта за жени със застрашено здраве

Здравното министерство в Полша разгласява указания за лекари, в които се удостоверява, че е легално да бъде прекъсната бременност, в случай че здравето или животът на дамата са в заплаха, съобщи Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че инструкциите са оповестени на фона на привидното комплициране поради нови ограничавания в закона за абортите в страната. Документът, отнасящ се за акушер-гинеколозите, е реакция на гибелта в болница на 30-годишна майка, страдаща от здравословни затруднения, в 22-ата седмица на бременността си. Жената умря през септември, само че гибелта й стана публично притежание този месец. Според фамилията й и юрист лекарите в болничното заведение в град Пшчина не са прекратили бременността й макар обстоятелството, че нямало задоволително околоплодна течност за оцеляването на плода. Лекарите са отстранени от работа и тече прокурорско следствие.
      Разгневени поляци проведоха големи общонационални митинги през уикенда и показаха ограничаващия правата полски закон за абортите като причина за гибелта на дамата. Според деятели за правата на дамите той попречва лекарите в католическата страна.
Министерството акцентира, че е законно да бъде прекъсната бременност, когато е застрашено здравето на дамата и още повече, ако е заплашен животът й. То даде и насоки при положение на преждевременна загуба на околоплодна течност.
      " Трябва да бъде ясно очебийно, че лекарите не трябва да се опасяват да взимат явни решения, произлизащи от опита и медицинските знания, с които разполагат ", сподели министерството.
       Допреди година на дамите в Полша беше позволен аборт в три случая: в случай че бременността е в резултат на закононарушение като обезчестяване, в случай че здравето или животът на дамата са застрашени или при положение на непоправими недостатъци на плода. Разрешението в последния случай беше отстранено преди година, когато Конституционният съд отсъди, че то е незаконно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР