Здравното министерство ще търси възможност да компенсира болниците заради по-високата

...
Здравното министерство ще търси възможност да компенсира болниците заради по-високата
Коментари Харесай

Здравното министерство ще търси възможност да компенсира болниците

Здравното министерство ще търси опция да компенсира лечебните заведения поради по-високата цена на тока. Това може стане с промени в нормативен документ, с която ще се разреши увеличение на парите за дейностите, плащани от бюджета на министерството.

Въпросът за обезщетения на академични, регионални и общински лечебни заведения беше издигнат по време на парламентарната Комисия по опазване на здравето от проф. Асен Балтов, някогашен шеф на незабавната болница „ Пирогов “ и член на комисията от групата на ГЕРБ-СДС: „ В дребна общинска болница разноските за електрическа енергия, топлоенергия и газ доближават от време на време до 40 % от оборота на болничното заведение за месец. Виждаме, че лечебните заведения почват да се задъхват, а какво ще стане през идващите 3 месеца е мъчно да си представим “.

Подготвя се изменение на Наредба номер З, по която се вършат заплащания за част от действия отвън здравното обезпечаване. Тя ще се разгласява за публично разискване, заяви здравният министър.

"Подготвили сме план на разпоредба за изменение и допълнение на Наредба 3 – оказване на незабавна здравна помощ на пациенти в незабавни положения, минали през Спешно поделение и нехоспитализирани в същото болнично лечебно заведение, оказване на консултативна помощ на незабавни пациенти по искане на дежурни екипи в Центровете за незабавна здравна помощ, за осъществените действия по здравна експертиза, реализирана от ТЕЛК “.

До този миг обезщетения поради пандемията са правени и по други краткотрайно настоящи ограничения. Ще се търсят и други механизми, добави още здравният министър.

„ Търсим и други механизми, в това число в програмата на държавното управление е маркирано и преостойностяване на някои клинични пътеки, когато обаче, несъмнено, има своя механизъм това да се случи “, съобщи проф. Сербезова.

Според проф. Балтов това няма да компенсира високите сметки за ток и отопление. „ При 75% отплата, която бизнесът желае да направи, в тази ситуация не е задоволително за лечебните заведения, хората, които работят в лечебните заведения – тяхната работа е да лекуват, а не да се грижат за това дали ще имат пари за консумативи. Болниците са крайни консуматори, те няма по какъв начин нито да си понижат Данък добавена стойност, нито могат по някакъв метод да понижат тези разноски – няма по какъв начин да спрем апаратите на болните, няма по какъв начин да спрем осветлението, отоплението… “, счита проф. Балтов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР