Здравното министерство с незабавна проверка в болница Лозенец след разследването

...
Здравното министерство с незабавна проверка в болница Лозенец след разследването
Коментари Харесай

Здравното министерство проверява тайния апартамент в болница Лозенец

Здравното министерство с незабавна инспекция в болница „ Лозенец ” след следствието за загадъчен първокласен апартамент в лечебното заведение. Според настоящето управление - жилището призрак е било построено по времето на бившето управление.

 

От Здравното министерство оповестиха особено за Нова тв, че министър Христо Хинков е разпоредил незабавна инспекция и „ Вътрешен одит ” към ведомството към този момент прави такава.

 

Районната прокуратура разгласи, че са открити данни за закононарушение, само че делото е предадено по компетентност в Софийската градска прокуратура.

 

Преди две години интернационално следствие сподели, че в болница „ Лозенец ” са осъществявани нерегламентирани трансплантации на мними хора от Украйна и Молдова. По времето, когато разкритията станаха известни, здравен министър беше доктор Стойчо Кацаров. Според него е допустимо апартаментът да е бил употребен от подобен вид пациенти за да се резервира в загадка протичащото се.

 

„ Ставаше дума за документи, които показват, че младежи от Украйна и Молдова са дарявали бъбреците си на свои възрастни родственици от Саудитска Арабия, Израел и Япония ”, разяснява Кацаров.

 

По времето, когато бил министър, той не знаел за съществуването на първокласното помещение. Убеден е обаче, че няма по какъв начин то да е било загадка за чиновниците на болничното заведение. „ Там работят няколкостотин души. Никой не е видял това? Фирмата, която го е изграждала, не знае? Защо всички хора са си мълчали чак до ден сегашен. Знае ли са, дори са прикривали ”, счита Кацаров.


Според някогашния шеф на болница „ Пирогов ” доктор Спас Спасков не е допустимо да няма документи за съществуването на първокласния апартамент. „ Документите ги има. Въпросът е дали този, който ги желае, знае къде да ги търси. Абсурдно е в една такава болница да не се знае какво се прави. Такъв вид документи имат и дубъл ”, сподели той.

 

Апартаментът с първокласно обзавеждане, като джакузи и сауна, се разгръща на повърхност от 500 квадрата. Според зам.-директора на болница „ Лозенец ” доктор Светлин Сталянов ремонтът на помещението е станал през 2014 година

 

Справка в уеб страницата на лечебното заведение демонстрира, че тогава шеф е проф. Любомир Спасов. Той изясни, че знае за помещението и че то било направено през 2008 година За него не били изхарчени пари на болничното заведение и на Медицинския университет.

 

В момента проф. Спасов е един от претендентите за декан Медицинския факултет към СУ.

 

Скандалите към някогашната държавна болница не са от през вчерашния ден, напомни експертът по здравно право юрист Мария Петрова.

Бившият шеф на болничното заведение проф. Спасов изясни, че ще приказва, откакто изборът на декан за Медицинския факултет завърши. Допълни, че това не било апартамент, а негов кабинет, построен без да се харчат държавни средства, с всички нужни документи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР