Здравното министерство предвижда специален пакет за COVID зони в ДКЦ-тата

...
Здравното министерство предвижда специален пакет за COVID зони в ДКЦ-тата
Коментари Харесай

Разкриват COVID зони в доболничната помощ

Здравното министерство планува специфичен пакет за Коронавирус зони в ДКЦ-тата и медицинските центрове у нас, съобщи Българска национална телевизия.

Това се прави, с цел да се облекчи работата на лечебните заведения по време на четвъртата вълна.

В София съществуват към 10 такива зони, от здравното министерство

В столичния 12-и диагностично-консултативен център Коронавирус зоната не е серпантина да работа от края на предходната година. В нея преглеждат пациенти с направление от персоналния доктор.

" 26 души до момента и от тях имаме трима позитивни. Насочени са от джипитата ", сподели дежурният в Коронавирус зона на 12-и ДКЦ доктор Мехмед Серкан.

" Помагаме доста на болничите структури в София. И тези, които нямат потребност от хоспитализация и не са в толкоз тежко състояние, се обслужват от нашите експерти ", сподели шефът на 12 ДКЦ в София доктор Васил Василев.

От здравното министерство се надяват такива Коронавирус зони да бъдат разкрити в множеството огромни градове на страната. За това готвят пакет от действия, които ще се заплащат от здравната каса.

" Прегледите ще са безвъзмездни за хората, без значение по какъв начин са се насочили. Даже не се желае направление от персонален доктор да отиде ", сподели служебният зам.-министър на опазването на здравето доктор Александър Златанов.

" Това ще помогне доста добре нашата активност. Пациентите бързо и по-достъпно да получават лекарска помощ ", сподели шефът на 12 ДКЦ в София доктор Васил Василев.

В Коронавирус зоната на 12 ДКЦ имат " Блокирали сме единия метод. Така че сме разделили потоците ", сподели шефът на 12 ДКЦ доктор Васил Василев.

Единственият диагностично-консултативен център в Горна Оряховица разполага единствено с един рентген. " Има секване на потоци и хора, които не са инфектирани с Коронавирус, биха могли да се заразят с него ", сподели шефът на ДКЦ в Горна Оряховица доктор Стефан Донев.
 Д-р Аргир Аргиров: Ситуацията с коронавирус в Пловдивска област е тревожна и доста динамична Д-р Аргир Аргиров: Ситуацията с коронавирус в Пловдивска област е тревожна и доста динамична
Ситуацията с разпространяването на коронавирусната зараза в Пловдивска област е тревожна и доста динамична. До неделя е регистрир...

От здравното министерство дават обещание, че ще обезпечат и инсталация за тези профилирани зони. " Би било добре. Стига да има и личен състав, който да работи ", разяснява доктор Стефан Донев.

В болничното заведение в Горна Оряховица се притесняват, че разкриването на Коронавирус зони в доболничната помощ може и да не облекчи работата им. " Заради огромния боязън и суматоха измежду огромна част от пациентите, с които е мъчно да се преборим ", сподели шефът на МБАЛ Горна Оряховица Иван Иванов.

В сигналите за Коронавирус пациенти се усилват. Само до обяд екипите са посетили към 30 адреса. Разкриването на профилирани зони в доболнчината помош може да облекчи незабавните медици.

" Там да им създадат триаж, обзор на място и към този момент отново в динамичност да оценят дали този пациент е податлив към утежняване на положението или може да бъде спретнат у дома ", сподели доктор Ивелина Рачева от ЦСМП-София.

Доктор Рачева обаче не е съгласна с наредбата на здравното министерство да има чисти и коли за спешна помощ единствено за Ковид пациенти.
 Обособиха Коронавирус зона за пациенти на Онкоцентъра в Пловдив Обособиха Коронавирус зона за пациенти на Онкоцентъра в Пловдив
Обособиха Коронавирус зона в Комплексния онкологичен център  в Пловдив (КОЦ - Пловдив). 10 кревати са отделени единствено за пациенти на Онкоцен...

" За да не се губи софтуерно време в подготовка на колата за спешна помощ за отиване при пациент, без значение дали е коронавирус или чист ", сподели служебният зам.-министър на опазването на здравето доктор Александър Златанов.

" В изискванията на този кадрови недостиг сега не считам, че това е вид. Това че е, където нормално разполагат с 2-3 коли за спешна помощ, и когато постъпят сигнали за незабавно положение - инсулт, инфаркт, височинна контузия - тези коли за спешна помощ потеглят по едно и също време ", сподели доктор Ивелина Рачева.

На няколко места в столица доброволци от БЧК раздаваха осведомителни материали за сигурността и успеваемостта на имунизациите. В идващите дни сходна акция ще има и в Пловдив, Варна и Бургас.

 

 

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР