Здравното министерство предлага продажба на някои лекарства чрез вендинг машини.Здравното

...
Здравното министерство предлага продажба на някои лекарства чрез вендинг машини.Здравното
Коментари Харесай

Здравното министерство предлага продажба на някои лекарства чрез вендинг машини

Здравното министерство предлага продажба на някои медикаменти посредством вендинг машини.

Здравното министерство още веднъж предлага въвеждане на опцията за продажба на медикаменти посредством автомати отвън аптеки и дрогерии.

Този път с смяна в Закона за медикаментите, излиза наяве от оповестен за публично разискване план.

 

Идеята е хората да имат достъп до лекарства без лекарско наставление като болкоуспокояващи, очистителни, сънотворни.

Миналата есен Министерството разгласява план на промени в разпоредба, съгласно които медикаменти с електронна рецепта могат да се продават от вендинг машини. Няколко часа по-късно планът беше свален от уеб страницата на ведомството с претекст, че е необходим спомагателен разбор на нормативната уредба.

Сега се предлага продажбата на медикаменти, за които не е нужна рецепта, да става и посредством автомати – отвън аптека или дрогерия, само че в границите на административната област, в която се намира здравният обект.

В листата на медикаментите, за които ще бъде позволена такава продажба, са аналгетици, противовъзпалителни, медикаменти за гърло и за намаление на температура, мултивитамини, антиалергични. Целта е да се обезпечи достъп до медикаменти в дребните обитаеми места, в които няма разкрита аптека.

Автоматите ще подлежат на регистрация в районните здравни инспекции. С друга смяна в закона се предлага аптеките да имат опция да организират осведомителни акции за запазване на здравето.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР