Здравното министерство отново предлага въвеждане на възможността за продажба на

...
Здравното министерство отново предлага въвеждане на възможността за продажба на
Коментари Харесай

Вендинг машини и за лекарствата искат от здравното министерство

Здравното министерство още веднъж предлага въвеждане на опцията за продажба на медикаменти посредством автомати отвън аптеки и дрогерии. Този път с смяна в Закона за медикаментите, излиза наяве от оповестен за публично разискване план. 

Идеята е хората да имат достъп до лекарства без лекарско наставление като болкоуспокояващи, очистителни, сънотворни.

Миналата есен Министерството разгласява план на промени в разпоредба, съгласно които медикаменти с електронна рецепта могат да се продават от вендинг машини. Няколко часа по-късно планът беше свален от уеб страницата на ведомството с претекст, че е необходим спомагателен разбор на нормативната уредба. 

Сега се предлага продажбата на медикаменти, за които не е нужна рецепта, да става и посредством автомати – отвън аптека или дрогерия, само че в границите на административната област, в която се намира здравният обект. 

В листата на медикаментите, за които ще бъде позволена такава продажба, са аналгетици, противовъзпалителни, медикаменти за гърло и за намаление на температура, мултивитамини, антиалергични. Целта е да се обезпечи достъп до медикаменти в дребните обитаеми места, в които няма разкрита аптека. 

Автоматите ще подлежат на регистрация в районните здравни инспекции. С друга смяна в закона се предлага аптеките да имат опция да организират осведомителни акции за запазване на здравето.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР