Здравното министерство не е наясно какво става с апаратура за

...
Здравното министерство не е наясно какво става с апаратура за
Коментари Харесай

Здравният министър не знае какво става с апаратура за милиони за лечение на онкоболни

Здравното министерство не е наясно какво става с инсталация за 10 млн. лв., с която България може дейно да оказва помощ на онкоболни, само че години наред не го прави, тъй като по този начин и не я конфигурира. Това е видно от формален отговор на здравния министър проф. Костадин Ангелов.
Ангелов отговори в навечерието на Световния ден за битка с рака – 4-ти февруари по отношение на за ранна диагностика и лекуване на онкозаболявания, наречена циклотрон. Купен преди повече от 5 години за над 10 млн. лв., циклотронът към момента отлежава необработен в помещение на Института за нуклеарна енергетика и нуклеарни проучвания към Българска академия на науките.
В случая покупката на циклотрона е с дарени от посолството на Съединени американски щати и АЕЦ " Козлодуй " пари, а държавното управление през октомври 2016 година отпусна 3 млн. лева за строителство на Циклотронна лаборатория. До през днешния ден, 4-ти януари, 2021 година, циклотронът е към момента необработен, а постройката, в която да се инсталира, даже не е проектирана. Тя би трябвало да е като миниядрена централа, тъй като с толкоз мощен циклотрон може да се сътвори нуклеарен гърмеж. Тя също ще коства милиони.
Ето по какъв начин националният представител от Българска социалистическа партия доктор Десислав Тасков информация от здравния министър (прилагайки към въпроса ):
" Повода да Ви задам въпрос са медийни изявления в уеб страницата " Актуално.ком ", визиращ проблемите по построяването на " Циклотронна ла­боратория ".
От няколко години в Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика (ИЯИЯЕ) на Българска академия на науките се съхранява купеният за над 10 млн. лв. циклотрон TR-24. Той ще може да създава изотопи за диагностика и лекуване на онкоболни пациенти, само че и за СПЕКТ диагностиката. Той е най-мощният циклотрон, който би бил конфигуриран на Балканския полуостров.
Като шеф на Александровска болница, в която има ПЕТ скенер, сте осведомен, че животът на един изотоп трае единствено няколко часа, през които той би трябвало да се употребява. С монтирането на мощен циклотрон като TR-24 значи­телно ще се усили снабдяването на лечебните заведения със заряди и ще се усили броят на обслужваните пациенти.
Господин Министър, в положение ли е Министерството на здравеопаз­ването да спомага в полза на всички онкоболни за по-бързото въвеждане в употреба на циклотрона? " – пита Тасков.
Ето какво гласи обаче на министър Ангелов (дословно):
" Съгласно Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила (ЗБИЯЕ), Закона за здравето (33) и подзаконовите нормативни актове в региона на отбрана на лицата от въздействието на йонизиращи лъчения. Министерство на здравеопазването посредством органите на държавния здравен надзор (Националния център по радиобиология и радиационна отбрана (НЦРРЗ) и районните здравни инспекции (РЗИ) - Бургас, Варна, Враца, Пловдив и Русе) реализират прелиминарен и последователен здравно-радиационен надзор за съблюдаване на откритите нормативни условия за радиационна отбрана.
В рамките на предварителния здравно-радиационен надзор, органите на държавния здравен надзор откриват спазването на здравните условия при планиране, строителство, реорганизация, уголемение, въвеждане в употреба. Предварителният надзор включва, както присъединяване в процедурите по осъществяване на екологични оценки на проекти и стратегии и мнения на оценки за влияние върху околната среда на капиталови оферти, по този начин и координиране на устройствени проекти и установяване на местонахождение (избор на площадка) за разполагане на обект с източник на йонизиращо излъчване за медицински и немедицински цели и следваща оценка на сходството на капиталовите планове със наложителните здравни правила и условия.
Към сегашния миг Министерство на здравеопазването разполага само с информация, че през 2017 година НЦРРЗ в качеството си на способен орган към Министерство на здравеопазването е съгласувал площадка за разполагане (виза за проектиране) на обект " Циклотронна лаборатория " с Бункер за разполагане на циклотрон ACSI TR 24 за произвеждане на радиофармацевтици с приложение в здравната процедура и за научно-изследователска, развойна и просветителна активност в региона на радиофармацията, образната диагностика, физиката, химията, науките за живота и материалознанието, модел „ Advance Cyclotron Sistem Inc “, Канада, към „ Национален циклатронен център “, при ИЯИЯЕ-БАН.
Процедурата според ЗБИЯЕ следва да бъде продължена с издаване от ръководителя на Агенцията по нуклеарно контролиране на Разрешение за строителство и монтаж на обекта . Министерство на здравеопазването не разполага с информация дали такова има издадено ".  
Д-р Тасков е задал съвсем и на просветителния министър Красимир Вълчев - дали и какви ограничения може да предприеме, с цел да проработи циклотронът, само че отговор към момента няма. Припомняме, че Българска академия на науките е конструкция към МОН.

На идващите фотоси: Докладът на ексобразователния министър проф. Тодор Танев, с който желае от Министерския съвет средства за създаване на Национален циклотронен център.
 
 

 
 Български академик с зов от Съединени американски щати до премиера: Обявете циклотронния център за стратегически план! Български академик с зов от Съединени американски щати до премиера: Обявете циклотронния център за стратегически план!
Призив към премиера Бойко Борисов и към министрите на образованието и на опазването на здравето насочи от Съединени американски щати българският радиохимик Алексан...
 
 

 
 
 Провал: Няма да употребяваме още доста години инсталация за сполучливо лекуване на онкоболни Провал: Няма да употребяваме още доста години инсталация за сполучливо лекуване на онкоболни
Тъжна вест за онкоболните в България. Скоро за качествена диагностика с изотопи на ниски цени в България няма да можем да приказваме, за...
 

 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР