Здравното министерство излезе днес със становище, подкрепено от факти и

...
Здравното министерство излезе днес със становище, подкрепено от факти и
Коментари Харесай

Здравното министерство: Няма нито един случай на починал от ковид ваксината

Здравното министерство излезе през днешния ден със мнение, подкрепено от обстоятелства и числа, с което опровергава думите на доцент Атанас Мангъров, който пред Нова тв съобщи, че „ 564 души, които са умряли, те са умряли, тъй като са имунизирани “.

В страната ни няма нито един случай на потвърдена причинно-следствена връзка сред сложена ваксина против COVID-19 и смъртен излаз, оповестяват от Министерство на здравеопазването.

Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) е институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции, като на страницата на организацията е оповестен и апел за съобщаването на такива след слагането на ваксина.

Броят на направените известия от началото на имунизационната акция в България до момента за подозирана връзка сред смъртен случай и използване на ваксина против Коронавирус 19, е общо 9, като в нито един от случаите това не е било потвърдено, съобщи offnews.bg.

Само за последните 14 дни 93.12% от умрелите от COVID-19 жители не са били имунизирани.

В ИАЛ са обявени и общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в интервала сред двете дози на имунизацията, а в един от случаите болестта е намерено в деня на слагане на имунизацията.

Към 17.01.2022 година общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след използване на ваксини против COVID-19 е 3861.

Сред тях към 10% са реакциите, които дават отговор на критериите за съвестност. Дали здравната значителност на следената реакция се дефинира като сериозна, се преценя след обширен разбор, показват от Министерство на здравеопазването.

Съгласно настоящите условия сериозна нежелана лекарствена реакция е всеки неподходящ резултат върху здравословното положение на човек, станал причина за непосредствена заплаха за живота; хоспитализация или удължение периода на хоспитализация; обилни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с здравна значителност.

Проследяването на сигурността на имунизациите се базира на обзор на цялата налична и проверима информация и резултатите от нейния разбор. Всички налични данни, както и направената поетапна оценка, се разгласяват регулярно на страницата на разрешителния орган - Европейска организация по медикаментите (ЕМА).

От Министерство на здравеопазването прецизират, че на уеб страницата на ЕМА се разгласяват в това число общата численост на направените известия и броя на известията със смъртен излаз, дружно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на здравно събитие, следено след приложимост на ваксина. Фактът, че при обещано лице е настъпило такова здравно събитие или съдбовен излаз след имунизиране, не значи наложително, че това е обвързвано с имунизацията, защото последното предстои на засвидетелствуване и доказване.

Изпълнителната организация по медикаментите подтиква по всевъзможен метод съобщаването на подозирани нежелани реакции. Призив за съобщаване се съдържа във всяка брошура на всеки лекарствен артикул, както и в информацията за медицински експерти, наречена къса характерност на продукта, пишат от Министерство на здравеопазването.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР