Здравнонеосигурените пациенти, преминали на преглед през COVID зона, няма да

...
Здравнонеосигурените пациенти, преминали на преглед през COVID зона, няма да
Коментари Харесай

Неосигурените пациенти няма да получат безплатни лекарства срещу COVID-19

 Здравнонеосигурените пациенти, минали на обзор през Коронавирус зона, няма да могат да получат безвъзмездни медикаменти. Безплатната терапия с разнообразни медикаменти, посочени преди дни от Министерството на здравеопазването /МЗ/, се поставя на обезпечени. От Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ споделиха за Българска телеграфна агенция, че с пари от здравни вноски на здравноосигурените граждани не може да се заплащат медикаментите за неосигурените. Този проблем би трябвало да го реши страната, допълниха от НЗОК.

Преди дни от НЗОК разгласиха Правила за реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули за домашно лекуване на наложително обезпечените лица с COVID-19 за времето на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура заради епидемиологично разпространяване на посоченото остро инфекциозно заболяване.

Дори в Коронавирус зона лекарят да изпише на неосигурения пациент някой от посочените от Министерство на здравеопазването безвъзмездни лекарства, рецептата няма да бъде изпълнена в аптеката, сподели за Българска телеграфна агенция основният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Осигурените пациенти обаче, по думите на Маринов, ще имат усложнения при взимането на безплатните медикаменти против COVID-19, защото НЗОК заплаща до три медикамента, а те наложително всички би трябвало да бъдат взети от една аптека. Ако в аптеката има единствено едно от тях, пациентът няма да може да вземе останалите от друга аптека. Остава единствено опцията болният да си ги закупи, изясни Маринов.

Маринов уточни още, че сега има недостиг на нискомолекулните хепарини, които се ползват в лечението против коронавирусната зараза.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР