Здравният министър Стойчо Кацаров предложи пред президента план за връщане ...

Здравният министър Стойчо Кацаров предложи пред президента план за връщане

Имало план как децата от 1 до 4 клас да се върнат в училище до 10 дни

Здравният министър Стойчо Кацаров оферира пред държавния глава проект за връщане на децата сред 1 и 4 клас в учебно заведение.

До 10 дни могат да се обезпечат щадящи проби-вид близалка, за децата и в случай че родителите им са съгласни да се тестват, децата ще могат да се върнат в учебно заведение, показаха министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков по време на среща при държавния глава Румен Радев. Срещата е по отношение разпространяването на Коронавирус-19 и на нея участват вицепрезидентът Илияна Йотова и министри от служебното държавно управление. Ако се обезпечат пари от Министерството на финансите, до 10 дни това може да влезе в действие и да се върнат децата в клас, увери министър Кацаров, представен от Българска телеграфна агенция. Още по темата24 окт 2021 12:3331424 окт 2021 11:1218123 окт 2021 22:10215

Докато съм здравен министър няма да разреша да се бърка в носа на децата, има проби вид близалка, които всяко дете би могло да си направи. Ако родителите са съгласни на подобен метод, това може да обезпечи безопасна среда в учебните заведения, добави той. По думите му, в случай че при тестването се откри позитивен резултат на дете, то няма да влиза в клас и няма да се налага цялата паралелка да се слага под карантина. За учителите също тряба да е гаранитрано, че те самите няма да са носители на вируса.

От 15 септември до 10 октомври бройката на учителите под карантина се усили три пъти, а на децата под карантина-пет пъти, уточни проф. Денков. По думите му все още има 12 хиляди възпитаници и 2 хиляди деца от детските градини, сложени под карантин. Около 15 септември единствено 6 на 100 от болните бяха във възрастовата група 0-19 год, а в този момент в тази група са към 10-12 на 100, което посочва, че поради високата централизация на децата в учебно заведение има опция за излъчване на болестта сред тях. Министър Денков уточни, че новите ограничения бяха наложени бързо и хората не са били готови. Носим виновност за това, само че решаването е вярно, акцентира той.

За настройките на родителите за сходен вид тестване на децата проф. Денков изрази вяра, че разсъдъкът ще наделее и болшинството от родителите ще одобряват тази форма за влизане на децата в клас. Такъв вид тестване необятно се употребява в Европа, безопасно е и чакам, че това може да се осъществя, сподели още той.

Източник: dnes.bg